Anlık Bildirim

AMD Vega mimarisi ile ilgili ilk bilgiler

AMD’nin 14nm tabanlı Polaris sonrasındaki grafik mimarisi olacak Vega ile ilgili ilk bilgiler gelmeye başladı. Mimari, gelecek yıl büyük ses getirmeye hazırlanıyor.

Henüz AMD’nin Polaris grafik mimarisi ile ne tür grafik kartlarını görücüye çıkaracağını bilmiyoruz. Bununla birlikte, sonraki nesil Vega mimarisi ile ilgili ilk bilgiler gelmeye başladı. AMD Vega, yeni bir AMD ekran kartı almak isteyenleri bir süre daha bekletecek gibi görünüyor.

Geçtiğimiz haftalarda yapılan bir etkinlikte, AMD Polaris grafik mimarisinin ardından 2017 yılında Vega mimarisi, 2018 yılında da Navi mimarisinin kullanıma sunulacağı duyurulmuştu. Vega mimarisi, HBM 2 belleklerin ilk kez kullanılacağı mimari olarak biliniyor. Yani AMD Polaris ekran kartlarında sadece GDDR5 ve GDDR5X bellek teknolojilerini görebileceğiz.

Vega Mimarisi

Vega mimarisinin diğer bir önemli tarafı ise, IP v9.0 grafik geliştirmelerine dahil olması. Polaris mimarisi ise IP v8.0 grafik geliştirmeleri içerisinde yer alıyor. Yani, Fiji ile aynı kategori içerisinde. Bazı kaynaklar, 14nm FinFET gibi yeni bir üretim sürecine sahip olsa da, Polaris mimarisinin Fiji üzerine bir yükseltme olduğunu düşünüyor. Watt başına elde edilen 2 veya 2.5 kat daha fazla performans, aslında Vega mimarisine geçişin adımları olacak.  

IP v9.0 grafik geliştirmelerine dahil olması, Vega mimarisinin asıl performans canavarı kartlara ev sahipliği yapacağı düşüncesini güçlendiriyor. Vega mimarisini temel alacak tepe model ekran kartının 4096 GCN 4.0 çekirdeği, 32GB HBM 2 bellek ve 4096-bit bellek veri yoluna sahip olacağı ifade ediliyor. Söz konusu GCN 4.0 çekirdekleri de, Polaris mimarisinde kullanılanlardan çok daha iyi bir şekilde optimize edilmiş durumda olacak.

Daha da ilginci, Greenland kod adıyla bilinen ve en güçlü Polaris ekran kartı olacağı düşünülen modelin, aslında Vega mimarisini temel alan yukarıdaki ekran kartı olacağı dile getiriliyor. Bir süre önce internete sızdırılan ve 1TB/s veri aktarım hızları ile muazzam bir performans sunacağı tahmin edilen Zen mimarisi tabanlı APU’da da yine bu grafik kartı yer alacak.

Hayaller ve Gerçekler  

Polaris mimarisi 10 ve 11 olarak ikiye ayrılıyor. Polaris 10 kategorisinde en güçlü ekran kartları yer alırken, Polaris 11 kategorisinde ise alt seviye ve mobil grafik kartları yer alıyor. Vega mimarisinde de aynı durum geçerli. 14nm FinFET süreci ile üretilecek olan mimaride, 10 ve 11 kategorileri yer alacak.

Uzun lafın kısası, Polaris mimarisi aslında AMD’nin yeni grafik teknolojilerine geçişinin ilk adımı durumunda. Maliyeti nispeten daha yüksek HBM 2 belleklerin, yıl içerisinde piyasaya sürülmeyerek riske edilmemesi de bunu gösteriyor. Yani AMD’nin asıl bombası Vega mimarisiyle patlayacak. Daha iyi optimize edilmiş GCN çekirdekleri ve HBM 2 desteğiyle, FirePro seviyesinde performans elde edilebilecek.

Polaris grafik mimarisine büyük umutlar bağlayan tüketicilerin, belki hayal kırıklığına uğrayacağı iddialar olabilir ancak yine de, Vega mimarisi için 2017 yılına kadar beklemeye değecek gibi görünüyor. Nvidia’nın da HBM 2 bellekli ekran kartlarının en erken sonbahar aylarında piyasaya çıkacağı, hatta yıl sonuna kadar bile sarkabileceği konuşuluyor. Bu bakımdan, Nvidia’nın GeForce X80 Titan ekran kartının karşısına çıkacak asıl model Vega mimarisini temel alacak diyebiliriz. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4870 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd vega ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim