Anlık Bildirim

GDDR5X örneklemesi başlıyor

Bu yıl HBM bellek teknolojisinin karşısına çıkması beklenen GDDR5X teknolojisi için, Micron’un üretici ortaklara örnekleme yapmaya başladığı bildirildi. Hacimli üretimin eli kulağında.

Bu yıl yeni nesil ekran kartlarında kullanılacak HBM 2 bellek teknolojisinin yanında, GDDR5X teknolojisi de büyük bir merakla bekleniyor. SK Hynix’in HBM 2 bellekleri sonbahar aylarında hacimli üretime sokacağı bilgisinin ardından, Micron tarafında da yeni gelişmeler var.

Firma yaptığı duyuruda, yeni nesil GDDR5X belleklerin müşterilere örneklenmesine başlandığı ifade edildi. Büyük kısmı GPU tasarımcısı olan bu müşteriler, örnek GDDR5X belleklerini tasarımlarına uygulamaya başlayacak ve ortaya çıkabilecek muhtemel problemleri tespit edecek. Sonrasında ise, Micron’un hacimli üretimi başlayacak.

Firmanın, GDDR5X bellekleri en erken yaz aylarında hacimli üretime sokacağı belirtiliyor. Bu bakımdan, GDDR5X kullanacak ilk ekran kartları en erken yaz aylarının sonlarında karşımızda olabilecek. Özellikle belirtmek gerekirse; yaz aylarının sonuna kadar ne GDDR5X bellekli, ne de HBM 2 bellekli yeni nesil ekran kartlarını göremeyeceğiz. Bu döneme kadar, AMD ve Nvidia yeni nesil ekran kartlarını GDDR5 bellek ile sunacak.

GDDR5X Nedir?

GDDR5X, mevcut GDDR5 mimarisi üzerine şekilleniyor. Hali hazırda GDDR5 bellekte hücrelere 32 bit olarak erişilirken, GDDR5X belleklerde 64 bit erişim mümkün olacak. Böylece pin başına veri transferinde önce 10-12Gbps ardından da 16Gpbs hızlarına ulaşılabilecek. Micron, ilk bileşenlerin 13Gbps sınırına ulaştığını belirtiyor ve memnun edici bir sürpriz olarak görüyor. Önümüzdeki yıllarda da, 14Gbps ve ilerisine geçilecek. Ayrıca enerji tüketimi GDDR5’in yüzde 70’i kadar olacak.

GDDR5 bellekler bant genişliği anlamında 400GB/s seviyelerinde gezinirken, GDDR5X bu rakamı ikiye katlayacak ve 800GBps-1000GBps sınırlarına çıkacak. HBM bellek teknolojisi de tek katmanda 128GBps bant genişliğine erişebiliyor ve 4 katmanlı mevcut HBM belleklerde 512GBps imkanı sunuluyor. Katmanlar arttıkça bant genişliği de 1TBps seviyelerine kadar yükseliyor. Böylece uzun bir süre HBM teknolojisi ile GDDR5X teknolojisinin sıkı bir rekabet içerisinde olduğunu göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim