Anlık Bildirim

ARM, Mali-T600 serisi yeni nesil GPU'larını duyurdu


ARM, henüz birinci nesli piyasaya sürülmemiş olan Mali-T600 serisi GPU'larının ikinci nesil modellerini resmen duyurdu. Midgard kod adlı firmanın ilk "Unified Shader" mimarisinin kullanıldığı T600 serisi artık grafik performansı ve grafik/işlem performansı odaklı olmak üzere iki kısımdan oluşacak.
Video çözme, görüntü işleme, bilimsel hesaplama gibi paralel işlemleri en verimli şekilde gerçekleştirecek olan işlemci, grafik işlem birimidir. GPU hesaplama ile bu tür işlemlerde GPU kullanılır ve böylece performans artışının yanı sıra enerji tasarrufu da sağlanmış olur. Ancak bir yonga işlem odaklı geliştirildiğinde grafik performansından ödün vermek gerekir. Her iki alan için de en iyi çözümleri sunmak isteyen ARM, mobil grafik işlemci ailesini yüksek grafik performansına sahip ürünlerin yanı sıra hem grafik hem de işlem performansı açısından üst düzey GPU'lar ile zenginleştirdi.
T601, T604 ve T658 modelleri birinci nesli oluştururken, ikinci nesilde T624, T628 ve T678 yer alacak. T624, dört çekirdeğe kadar ölçeklendirilebilecek. Bu yeni nesil yongadan iki kat daha yüksek grafik ve işlem performansı sunan T628 ise; sekiz çekirdeğe kadar çıkacak. T624 ile T628'i akıllı telefon ve akıllı televizyonlarda görebileceğiz.
Mali-T600 serisinin en yüksek GPU hesaplama performansına sahip üyesi olan T678, sekiz çekirdeğe kadar ölçeklendirilebilecek ve GPU hesaplama hususunda T624'ten dört kat daha iyi bir sonuç verebilecek. Grafik işlemci ailesinin en tepesindeki bu yonganın daha çok tablet bilgisayarlarda kullanılmak üzere geliştirildiği vurgulanıyor. Ancak GPU hesaplamaya ihtiyacın arttığı en üst seviye akıllı telefonlara da güç vermesi bekleniyor. 
ARM, Mali-T600 serisi yeni nesil GPU'larını duyurdu
Birinci nesil çiplerle aynı mimariye sahip olan ikinci nesil T600 GPU'lar, yapılan bazı değişiklikler ve iyileştirmelerle aynı enerji tüketim seviyesinde %50 daha yüksek performans sunabiliyor. ARM tarafından geliştirilen ve bir standart haline gelen ASTC (Adaptive Scalable Texture Compression: Adaptif Ölçeklendirilebilir Doku Sıkıştırma) tekniğini destekleyen yeni Mali grafik işlemcileri tüm bu özellikleri sayesinde, daha karmaşık yapılı içerikler, büyük bütçeli-yüksek kalitede oyunlar, 4K2K çözünürlük, 4k, 8K videolar, yeni nesil kullanıcı arayüzleri ve konsol kalitesindeki yapımları görüntüleyebilecek. 
Daha uzun pil ömrüne sahip mobil cihazların üretilebilmesini mümkün kılacak olan ikinci nesil Mali-T600 grafik işlem birimleri, OpenGL ES 1.1, OpenGL ES 2.0, OpenGL ES 3.0, Directx 11 ve tam profil OpenCL 1.1 API'lerini destekleyecek. Birinci nesil T604 ve T658 modellerinin bu yıl sonuna kadar piyasaya sürülmesi bekleniyor. İkinci nesil T624, T628 ve T678, 2013'te çıkış yapacak akıllı telefon, tablet bilgisayar ve akıllı televizyonlarda kullanılacak.
Halihazırda Samsung, MediaTek, Fujitsu, Nufront ve Rockchip yöneticilerinden gelen açıklamalarla GPU hesaplama odaklı çözümlerin mobil sektöre hızla yayılacağının sinyalleri verildi.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3746 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
arm
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim