Anlık Bildirim

Apple lobi faaliyetleri için 2011 yılında 560 bin dolar harcadı


Teknoloji devleri, cihazlarının üretimden satış sürecine kadar gösterdikleri reklam veya PR performansı için hatırı sayılır ölçüde yatırım yapmakta ve büyük paralar harcamakta. Ancak firmaların yatırım yaptıkları hayati önem taşıyan başka bir alan daha bulunuyor. O da lobi faaliyetleri.
Üretilen cihazların çerçeve kanunlara ne kadar uyduğunu anlatabilmek, dava süreçlerinde haklılık ispatı yapabilmek veya sunulan hizmetlerin vatandaşın özel haklarını ne derece koruduğunu gösterebilmek gibi spesifik alanlarda firmaların en önemli silahı lobi faaliyetleri oluyor.
Lobi faaliyetlerinin içerisine konu ile ilgili dökümanlar, broşürler, kataloglar, sunumlar, toplantılar, seminerler, konferanslar gibi pek çok aktivite dahil edilebiliyor ve ciddi anlamda büyük masraf gerektiriyor.
Karşılaştığı pek çok sorun nedeniyle lobi faaliyetlerinde öne çıkan firmalardan birisi de Apple. Özellikle Samsung ile yaşanan patent kavgasında çok önemli lobi faaliyetleri yürütmek durumunda olan Apple, Nokia ile olan tazminat davasını da kaybetmişti.
Associated Press tarafından verilen bilgiye göre Apple 2011 ilk üç ayında lobi faaliyetleri için 560 bin dolar para harcadı. Bu para geçen yıl aynı dönemde harcananla aynı.
Apple'ın lobi faaliyetlerini yürüttüğü kurumlar arasında ABD Senatosu, Beyaz Saray, Çevre Koruma Ajansı, Federal İletişim Komisyonu, Eğitim Departmanı bulunuyor. 
Apple, geçen yıldan itibaren cihazlarındaki tehlikeli maddeleri daha az zararlı ve geri kazanımlı materyallerle değiştirmeye başlamıştı. Bunun yanında A4 işlemcileri daha çevre dostu olacak şekilde optimize eden Apple, Mac serilerinde ise daha uzun ömürlü piller kullanıyor. 
Bu konularda lobi faaliyeti gösteren Apple ayrıca patent reformu vergi düzenlemeleri ve çocukların online güvenliğini ve gizliliğini sağlama konularında da önemli adımlar attı.
Dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook ise aynı dönemde lobi faaliyetlerine 230 bin dolar harcadı. Apple'ın hem donanım hem yazılım alanında devlerin arasında olması lobi faaliyetlerine daha fazla önem vermesini gerektiriyor. 
Ancak diğer iki dev Google ve Microsoft'un lobi faaliyetleri ise dudak uçuklatıyor. Google ilk üç ay için 1.48 milyon dolar harcarken Microsoft 1.72 milyon dolar harcadı. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim