Anlık Bildirim
Apple ile İrlanda hükümeti arasındaki vergi anlaşması hakkında 2013 yılında soruşturma başlatan Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz yıl soruşturmayı tamamlamış ve vergi borçlarıyla birlikte Apple'ın toplam 13 milyar euro tutarında rekor bir ceza ödemesine karar vermişti. Apple ile İrlanda arasında 1991 yılında yapılan anlaşma uyarınca Apple'ın 2003-2014 yılları arasında Avrupa'da sattığı ürünler için ödemesi gerekenden çok daha düşük bir miktarda vergi ödemesi yaptığını kaydeden Avrupa Komisyonu, 13 milyar euronun tahsil edilmesi için Apple'ın Avrupa'daki merkezine ev sahipliği yapan İrlanda'yı yetkilendirmişti. 


 

ABD merkezli şirketler tarafından düşük vergi oranları sebebiyle adeta "vergi cenneti" olarak görülen ve pek çok yabancı şirketi Avrupa'daki merkezlerine ev sahipliği yapan İrlanda ise Apple ile yapılan anlaşmada herhangi bir yanlışlık ya da hukuka aykırılık olmadığını ileri sürmüş ve Avrupa Komisyonu'nun kararını temyize taşımıştı. Bununla birlikte İrlanda hükümeti 2018 yılının mart ayına kadar 13 milyar euroyu tahsil etmeye başlayacağını da taahhüt etmişti. 


Cezayla Karşı Karşıya 

Taahhütüne rağmen bugüne kadar paranın tahsil edilmesi için hiçbir hamlede bulunmayan İrlanda şimdi daha büyük bir problemle karşı karşıya. Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Apple'dan vergi borcunu tahsil etmediği için İrlanda'nın, Avrupa'nın en yüksek dereceli mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı'na gönderildiğini açıkladı. 


 

Avrupa Komisyonu'nun kararını uygulanmadığı için yargılanacak olan İrlanda haksız bulunduğu takdirde uyuşmazlığa neden olduğu için tazminat cezasına çarptırılabilir. Tabi İrlanda'nın kararı uygulamak için 4 aya yakın bir süresi var ancak yetkililer bugüne kadar Apple'a ödeme emri yollamış değil. Bu durumdan hareketle İrlanda'nın mart ayına kadar vergi cezasını tahsil edemeyeceği öngörülüyor. 


Maliye Bakanlığı Yalanladı 

Konuyla ilgili açıklama yapan İrlanda Maliye Bakanlığı ise Margrethe Vestager'ın aceleci tutumundan ötürü hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı. Avrupa Komisyonu'nun kararına itiraz etmelerine rağmen kararı uygulamak için çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Maliye Bakanlığı, 13 milyar euroluk vergi cezasını ayrıştırmanın son derece karmaşık olduğunu ve bu nedenle sürecin uzadığını ekledi.


Tabi Avrupa Komisyonu'nun ''ABD'li şirketleri haksız yere cezalandırdığı'' iddiası Apple'a verilen cezayla tekrar gündeme gelmiş olsa da Avrupa Komisyonu'nun soruşturması Apple'a karşı başlatılan tek vergi incelemesi değil. 2013 yılında Senatör Carl Levin, Apple'ın vergi ödemelerine dikkat çekmiş ve küresel anlamda olması gerekenden az vergi ödediğini açıklamıştı. Apple CEO'su Tim Cook ise ödenen vergileri normal buluyor ve şirketin sadece Kaliforniya'daki Ar-Ge tesisi gibi değer yaratan çalışmalarının vergilendirilmesi gerektiğine inanıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim