Anlık Bildirim

Apple'ın 13 milyar euroluk İrlanda bilmecesi sürüyor

Avrupa Komisyonu tarafından Apple'a ''yeterli vergi ödemesi yapmadığı ve haksız kazanç elde ettiği'' gerekçesiyle açılan davada gelecek ay sona ulaşılabilir. Apple ise davayı kabullenmiyor.

Apple'ın 13 milyar euroluk İrlanda bilmecesi sürüyor Tam Boyutta Gör
 

Geçtiğimiz ağustos ayında Avrupa Komisyonu, Apple’ın Avrupa pazarında sattığı ürünler için ödemesi gereken vergi miktarından çok daha azını ödediğini ortaya çıkarmış ve Apple’ın 13 milyar euro tutarında bir ceza ödemesi gerektiğine hükmetmişti. Ardından Apple’ın itiraz ettiği soruşturmada önümüzdeki ay yapılacak dava sonucu karar kesinleşebilir. Peki Apple’ın başını bu denli ağrıtan ve belki de rekor miktarda bir ceza ödemesine neden olacak bu soruşturmanın hikayesi nedir?

İrlanda ile özel anlaşma 

Avrupa Komisyonu ağustos ayında, İrlanda’nın Apple özel bir vergi imtiyazı anlaşması imzalayarak ile farklı bir vergilendirme politikası izlediğini, Apple’ın Avrupadaki bütün satışlarını İrlanda üzerinden yaparak karşılığında çok düşük miktarlarda vergi ödediğini ve bunun Avrupa hukuku hiçe saymak anlamına geldiğini açıklamıştı. 2011 Yılında Apple’ın açıkladığı uluslararası satış rakamlarına göre Avrupa’da 16 milyar euroluk bir satış gerçekleştirilmesine rağmen bunun sadece 50 milyon euroluk bir kısmının vergilendirildiğini ve geriye kalan kazancın ise vergisiz olduğunu iddia etmişti. Tıpkı 2011 yılı gibi 2003-2014 yılları arasında her yıl belirli miktarların vergisinin alınmadığını ve bunun toplam 13 milyon euroluk bir vergi borcu gerektirdiğini belirtmişti.

Apple: Şirketimiz hedef alınıyor

Apple ise bu cezaya itiraz etmiş ve Avrupa Birliği’nin şirketlere eşit muamele göstermediği ve Apple’ı hedef tahtasına oturttuğunu iddia etmişti. Şirket 8 Aralık’ta yaptığı açıklamada Komisyon’un Avrupa ve ABD arasındaki farklı vergilendirme politikalarını gözden kaçırdığını, kuralların geçmişe yönelik uygulanmasının doğru olmadığını ve 10 yıldan uzun bir süredir uydukları İrlanda yasalarının göz ardı edilmesini doğru bulmadıklarını açıklamıştı.

Apple'ın 13 milyar euroluk İrlanda bilmecesi sürüyor
 

İrlanda Maliye Bakanı Micheal Noonan ise Apple’ın ‘’ürünlerimizi Kaliforniya’da dizayn edip Çin’de birleştiriyoruz, kazandığımızın karşılığını yeterli vergi miktarlarıyla ödüyoruz.’’ şeklindeki açıklamasına katılarak şirketin ödemesi gerektiği kadar vergi ödediğini ve Apple ile aralarındaki anlaşmanın yabancı yatırımcıyı teşvik etmek için gerekli olduğunu söyledi. 

Peki şimdi ne olacak?

İrlanda basınına göre taraflar önümüzdeki ay gerçekleşecek olan duruşmada karşı karşıya gelecek. Tim Cook’un da katılması beklenen duruşma sonucunda eğer ceza onaylanırsa Apple’ın bu kez Amerikan yargısına gitmeyi düşünebileceği konuşuluyor. Apple onaylanan bir ceza karşısında cezayı ödeyip ABD’de haksız bir ücret ödediğine dair karşı bir dava açarak belki de uzun yıllar sürecek olan soruşturmayı farklı bir noktaya taşıyabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3003 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tim cook, irlanda ve
2 etiket daha apple iphone Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim