Anlık Bildirim

Araştırma : Ücretsiz Android uygulamaların üçte biri kişisel bilgileri çalıyor

Araştırma : Ücretsiz Android uygulamaların üçte biri kişisel bilgileri çalıyor

Açık kaynak bir geliştirme ekosistemine sahip olan Android platformu, bu sayede akıllı telefon pazarında açık ara lider olsa da hacker'ların hedefinden kurtulamıyor. Güvenlik firmaları tarafından sık sık zararlı yazılım saldırıları karşısında Android kullanıcıları uyarılıyor.

Bitdefender tarafından yapılan son araştırma ise ücretsiz uygulamalarla ilgili. Play uygulama mağazasında kullanıcıdan ücret istemeyen uygulamaların iki gelir yöntemi bulunuyor. Birincisi uygulama içi satın alma teklifleri sunan Freemium yöntemi, diğeri ise reklam gösterimleri. Freemium yönteminde satın alma kullanıcının isteğine bağlı iken, reklam gösterimlerinden ise kaçmanın imkanı yok.

Araştırmaya göre reklam gösterimi yapan ücretsiz uygulamaların yüzde 33'ü telefon numarası gibi şahsi bilgileri üçüncü taraf reklam firmalarına gönderiyor. Daha hedefe hitap eden reklamlar sunulması amacıyla kullanıcı cihazında pek çok veri toplanıyor. Ancak verilerin akibeti kullanıcı tarafından bilinmiyor. 

Mobil reklam ağlarının sayısının onlarca olduğu segmentte, hangisinin ne tür izinler kullandığı ve cihazın hangi kısımlarına ulaşabildiği belli değil. Uygulamaların yüzde 12'si en kötü ihtimalle telefon numaranızı gönderirken, yüzde 17'si ise tarayıcı geçmişi, rehber ve galeriye erişim için izin istiyor. Bazı reklamlar ise tıkladığınız anda otomatik olarak tanımlama bilgilerinizi sunuculara gönderiyor.

Bazı geliştiricilerin gizlilik politikalarında üçüncü taraf reklamcıların otomatik olarak bazı kişisel tanımlama bilgilerine erişebileceği hakkında ifadeler dikkat çekmeyecek şekilde sözleşme içerisine yedirilirken, kullanıcı uygulamayı kurmakla ve kullanmakla bu sözleşmeyi kabul etmiş sayılıyor. Bazı sözleşmelerde ise "agresif reklam yazılımları" şeklinde ifadelerin kullanıldığı belirtiliyor. 

Google, Play mağazasında reklam önleyici uygulamalara izin vermediği için bu tür gösterimlerin önüne geçmek pek mümkün değil. Ancak kullanıcıların gizlilik sözleşmelerini okumak gibi daha ayrıntılı tedbirler almaları gerekiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2495 kez okundu.
23 kişi, toplam 23 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim