Akıllı telefonların ilk piyasaya çıkmaya başladığı dönemde yetersiz de olsa kullanıcıya farklı işlemler sunan mobil uygulamalar, Symbian işletim sistemi ile kıpırdanma dönemine girmişti. Asıl büyük hamle ise iOS ve Android işletim sistemlerinin pazarda boy göstermesiyle geldi.
Yetenekleri ve kapasiteleri artan uygulamalar kullanıcıların daha çok dikkatini çekmeye başladı ve bir gelir ekonomisi oluşturdu. ABI Research tarafından yapılan araştırmaya göre yıl sonuna kadar toplam mobil uygulama gelirleri kümülatif 30 milyar dolara ulaşacak. Bunun içine ücretli, freemium ve uygulama içi reklam gelirleri dahil.
2011 yılı sonunda toplam gelirler 15 milyar dolar civarındaydı. Tüketicilerin mobil uygulamalara olan ilgisinin her geçen yıl katlanarak artması, gelirlere de doğrudan etki ediyor. Analiz uzmanları, mobil uygulama ekonomisinin kısa vadeli bir hareket olmaktan çıkıp, asıl dijital endüstri haline geldiğini düşünüyor.
Yılın büyük bölümünde Apple, uygulamalardan para kazanma konusunda başı çekerken, Google, Play tasarımıyla köklü değişiklikler yaptı ve saygı duyulacak bir mağaza haline geldi. Tahminler, Android geliştiricilerinin uygulama gelirlerinin üçte birini paylaştığı yönünde.
Bu ikiliden sonra mobil platformlarda üçüncü hakim unsur, gelir modellerini anahtar girişim olarak benimseyen Windows Phone ve BlackBerry 10 işletim sistemlerinden biri olacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: