Anlık Bildirim

Çinli mobil cihaz üreticileri lisans kıskacına alınıyor

Çinli mobil cihaz üreticileri lisans kıskacına alınıyor

Son yıllarda başta Xiaomi, Lenovo ve Huawei olmak üzere Çinli mobil cihaz üreticilerinin hızlı bir yükseliş yaşadığı görülüyor ve pazarın en iyileri listesinde HTC, Nokia, Sony gibi devleri geride bırakmayı başardılar. Ancak Çinli firmaların öne çıkması lisans ihlali tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Bilindiği gibi Çinli akıllı telefon üreticilerinin geçmiş yıllarda tasarım anlamında kopyalama işlemine sık sık başvurduğu gündeme gelmekteydi. iPhone, Galaxy S veya Xperia gibi serilerin bazen tasarım çizgilerinin kopyalandığını bazen de birebir aynı imal edilerek donanımın ve işletim sisteminin değiştirildiğine şahit olduk. 

Çinli firmaların çoğunun bu izinsiz tasarım lisanslarını kullanarak yükeliş yaşadığını düşünen teknoloji devleri yavaş yavaş hesap sorma planları yapmaya başladı. Gelen bilgilere göre ilk etapta Nokia, Microsoft ve Ericsson firmaları Çinli üreticilere karşı lisans ihlali davaları açmaya hazırlanıyor. 

Hedefte şu anda Xiaomi, Coolpad, Meizu, Oppo ve Vivo firmaları var. Bu firmaların elinde patenti alınmış çok az özellik bulunduğu için davalar karşısında savunmasız görünüyor. Ancak Lenovo, Huawei ve ZTE firmalarının elindeki patent sayısı oldukça fazla ve savunma yapabilecek kapasitede.

Neredeyse Çin'deki tüm büyük mobil cihaz üreticilerini hedef alan bu girişim şüphesiz Çin hükümetinin de harekete geçmesine neden olacaktır. Zira yukarıda saydığımız bazı firmaların arksında dolaylı veya doğrudan Çin hükümeti bulunuyor. Bazı firmaların global pazarlara da açılmayı planladığı düşünüldüğünde lisans davalarının akıllı telefon pazarını derinden etkileyemesi muhtemel.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1095 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
xiaomi
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim