Anlık Bildirim

Çinli şirket Türkiye'ye 1 milyar dolarlık güneş enerjisi yatırımı yapmak istiyor

Geçtiğimiz yıl YEKA güneş enerjisi ihalesine katılan ancak kazanamayan Çin devlet şirketi HT Solar Enerji AŞ, bir sonraki YEKA için 1 milyar dolar bütçe ayırdı.
Geçen yıl ilki gerçekleştirilen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalelerine yabancı firmaların katılımı bir hayli fazlaydı. Geçtiğimiz yıl ihaleler rekor fiyatlarla sonuçlanmıştı. Geçen sene ihaleyi kazanamayan Çinli şirket HT Solar Enerji AŞ, güneş enerjisi için yapılacak ikinci YEKA için dev bütçe ayırdı.

Çin devlet şirketi HT Solar Enerji AŞ’nin ülkemizde 600 megavat kapasiteli güneş paneli fabrikası bulunuyor. HT Solar Enerji AŞ Türkiye Genel Müdürü Robin Xi, yeni yapılacak YEKA ihaleleri hakkında açıklamalarda bulundu. Robin Xi, güneş enerjisi YEKA ihalesi için 1 milyar dolar yatırım hesapladıklarını vurgulayarak şu sözleri söyledi:

 "İkinci YEKA için daha sıkı çalışıyoruz. YEKA ile ilgili teknik detayların açıklanmasını bekliyoruz. Enerjisa, Zorlu ve Çalık Enerji gibi şirketlerle görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye pazarını çok iyi bilen Türk şirketlerden biriyle konsorsiyum olarak bu yıl da YEKA'ya girmek istiyoruz. Güneş enerjisi için yapılacak ikinci YEKA ile ilgileniyoruz. 1 milyar dolarlık yatırım hesapladık, bunu gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz."

Elektriğin depolanması sağlanacak

Henüz güneş enerjisi YEKA ihalesi için detaylar belirlenmedi. Fotovoltaik enerji ile depolamanın birleştirilmesi konuşuluyor. HT Solar Enerji AŞ, Çin’de 30 yıldan beri elektriğin depolanması üzerine çalışıyor. İhalede elinde büyük koz bulunduran firmalardan olacak.

Robin Xi, güneş enerjisi sisteminin önemli parçalarından inverterin Türkiye pazarında satış ve dağıtımı için Huawei ile distribütörlük anlaşması imzaladıklarını açıkladı.

Türkiye'de son 2-3 yıldır güneş enerjisi ciddi bir şekilde yaygınlaşmaya başladı. Bu dönemde 3 bin 500 megavatın üzerinde santral kuruldu, kurulu güç içinse 3,5 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Güneş paneli üretici sayısı 27’yi buldu. YEKA ihalelerini kazanan firmalar, kapasite miktarını arttırmanın yanında Türkiye’de fabrika kurmak ve belirli oranda yerli üretim yapmak zorunda.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7236 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
güneş enerjisi, yeka - 2 ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim