Anlık Bildirim
2015 yılının aralık ayında ABD'nin San Bernardino şehrinde bir terör saldırısı meydana gelmiş ve saldırganın iPhone 5C model telefonu saldırıya ait en önemli delillerden biri haline gelmişti. FBI telefona erişmenin çok önemli olduğunu ileri sürerek Apple'dan yardım talebinde bulunsa da Apple bu talebi geri çevirmiş ve iPhone'un şifresini açma konusunda FBI'a destek sunmamıştı. Sonrasında üçüncü taraf bir şirketten yardım alan FBI, yüklü bir ödeme karşılığında şifreyi kırdırmıştı. FBI'ın; şirketin kimliğini ve ödeme miktarını net olarak açıklamaması ise şeffaflık yasalarına aykırılık olarak değerlendirilmişti. 


 

Bu aykırılığın giderilmesi için olayı yargıya taşıyan ABD'nin üç önemli medya kuruluşu USA Today, Associated Press ve Vice Media, FBI'ın kaynaklarını nasıl ve kimlere harcadığını topluma açıklaması gerektiğini dile getirmişti. Bununla birlikte üçüncü taraf şirketin, şifre kırma sürecinde iPhone'lardaki bir eksiklikten faydalanması halinde bu eksikliğin halk için tehlike oluşturabileceğini vurgulayan medya kuruluşlarının talepleri reddedildi. 


Ulusal Güvenlik Sırrı 

Davayı karara bağlayan ABD Bölge Yargıcı Tanya Chutkan, FBI'ın; üçüncü şirketin kimliğini veya yapılan ödeme miktarını açıklamak zorunda olmadığına karar verdi. iPhone'un kilidini kıran firmanın kimliğinin ve bu firmaya ödenen miktarın ulusal güvenlik sırları olarak sınıflandırılacağını açıklayan Chutkan, bu bilgilerin şeffaflık yasalarından da muaf tutulduğunu kaydetti. Bu kararla birlikte FBI'a yöneltilen talepler reddedilirken FBI'ın açıklama yapma yükümlülüğü de ortadan kalkmış oldu.


Tabi şirket ve miktar hakkında FBI'dan net bir açıklama gelmese de olayın ardından dönemin FBI Direktörü James Comey'in açıklamaları ödenen miktarın 1.3 milyon dolar civarında olduğunu göstermişti. Geçtiğimiz mayıs ayında FBI'ı denetleyen komite ise ödenen miktarın 900.000 dolar olduğunu açıklamıştı. Bununla birlikte miktar hakkında tahminler olsa da iPhone kilidini kıran şirketin kim olduğu halen merak konusu.  FBI'ın iPhone kilidini açmasını için İsrail merkezli siber güvenlik şirketi Cellebrite ile anlaştığı iddia ediliyordu ancak FBI'ı denetleyen komite bu yönde bir bulguya rastlamadıklarını açıklamıştı.


Apple tarafı içinse ödenen miktardan ziyade iPhone şifresinin nasıl kırıldığını büyük önem taşıyor. FBI bu konuda ayrıntı vermedi ancak kurumun daha önce yaptığı açıklamalara göre iPhone 5C'nin şifresini kırmak için kullanılan yöntem iPhone 5S ve sonraki modellerde işe yaramıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4544 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
fbi, apple iphone ve
2 etiket daha iphone 5c Apple
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim