Anlık Bildirim

Gelecek yıl OLED ekran ve flash bellek darlığı yaşanacak

Belirli sektörlerde OLED ekran ve 3D NAND bellek kullanımının önemli oranda arttığını görüyoruz. Peki bu bileşenlerin üretimi yeterli seviyede mi? Ne yazık ki değil.

Teknoloji dünyası son yıllarda hiç olmadığı hızda gelişiyor. Yeni teknolojiler ortaya çıkıyor, bazı materyaller adeta patlama yapıyor ve eski haliyle tanıdığımız sistemler farklı tasarımlara doğru yol alıyor. Elbette bu patlamaların bir külfeti de var.

Akıllı telefon pazarında OLED ekranların yükselişi dikkat çekici. Geçmiş yıllarda yoğun olarak sadece Samsung’un kullandığı OLED ekranlara artık pek çok üretici ilgi gösteriyor ve en az bir modelinde yer veriyor. Apple’ın da gelecek yıl OLED ekranlara geçişi bu trendi hızlandıracak.

Üretim Tüketimi Karşılayamıyor

Bununla birlikte uzmanlar gelecek yıl için endişeli zira üretim tarafı bu kadar yüksek talebi karşılayacak kapasitede değil. Bu yıl akıllı telefonlarda AMOLED ekran kullanımı yüzde 22 civarındaydı. Gelecek yıl ise oranın yüzde 46 seviyesine çıkacağı ifade ediliyor.

AMOLED ekran üretimi de benzer bir büyüme öngörüsüne sahip. Samsung’un kapasite lideri olduğu bu sektörde gelecek yıl üretimin yüzde 46 oranında artacağı ifade ediliyor. Görünüşte tüketim ve üretim oranları aynı paralelde artıyormuş gibi ancak bazı önemli faktörler var.

Bahsettiğimi tüketim oranı sadece akıllı telefon pazarı için geçerli. Tabletler, dizüstü bilgisayarlar, sanal gerçeklik gözlükleri gibi pek çok cihaz da OLED ekran kullanıyor. Üretim bu alanları da karşılamak zorunda olduğu için tüketim ile arasında büyük bir fark ortaya çıkıyor.

Gelecek yıl özellikle ikinci seviye akıllı telefon üreticilerinin tedarikte sıkıntı yaşayacağı ifade ediliyor. Zira Samsung ve gelecek yıl telefonlarında OLED panel kullanmaya başlayacak Apple, üretimin önemli bir kısmını kendisine ayıracak. Bu bakımdan pazarda büyük bir dengesizliğin olabileceği ifade ediliyor. Bu da, kısıtlı tedarik nedeniyle son kullanıcıya ulaşan cihaz fiyatlarında artışa sebep olabilir.

Aynı Konu Flash Bellek Sektöründe de Var

Flash bellek sektöründe de aynı durum söz konusu. Bu yılın ikinci yarısında 3D NAND bellek kullanımında önemli bir artış oldu. Pek çok üretici 2D NAND bellek kullanımını azaltarak 3D NAND belleklere yöneldi. 3D NAND belleklerin daha az yer kaplıyor oluşu ve daha düşük enerji tüketmesi büyük avantaj sağlıyor.

Bununla birlikte flash bellek üreticileri henüz belirli bir seviyede 3D NAND bellek üretimi yapıyor. Kısa vadede üretimin hacminin arttırılması mümkün değil zira bunun için bantların da elden geçirilmesi ve optimize edilmesi bekleniyor.

Elbette bunun sonucunda da fiyatların yükselmesi söz konusu. Tam da SSD fiyatları artık beklenen fiyat seviyelerine doğru iniyor diye düşünürken, ortaya çıkan bu sorun tüketicileri hayal kırıklığına uğratacaktır. Hem OLED hem de flash bellek sektörü için 2018 yılına biraz daha umutla bakılıyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3800 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
OLED, 3d nand ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim