Anlık Bildirim

Mozilla yeni bir mobil işletim sistemi üzerinde çalışıyor


Firefox tarayıcısının geliştiricisi Mozilla vakfı, yıllar boyunca açık kaynak tarayıcısını yeni özelliklerle ilk halinden çok daha iyi bir duruma getirdi. Tarayıcı pazarındaki popülerliği Microsoft’un da Internet Explorer yazılımını baştan aşağı yenilemesine sebep olmuştu.  

Mozilla şimdi yeni bir ürünü ile başka bir deve rakip olmaya hazırlanıyor. CNET’in haberine göre Mozilla vakfı Firefox tarayıcısına ve Thunderbird eposta istemcisine güç veren Gecko motorunu temel alacak bir açık kaynak mobil işletim sistemi üzerinde çalışıyor.

Mozilla’nın projesi Boot to Gecko kod adını alacak ve kodlamalar bittiğinde herkesin erişimine açık hale getirilecek. Mozilla’da çalışan araştırmacı Andreas Gal, Boot to Gecko projesinin akıllı telefon ve tabletlere yönelik tamamen bağımsız ve açık kaynak bir mobil işletim sistemi olacağını belirtiyor. 

Gal kodlamaların eş zamanlı olarak yayınlanacağını, bir standart oluşturmak için tüm başarılı eklemeleri değerlendireceklerini ve bu süreç içerisindeki tüm değişimleri izleyeceklerini sözlerine ekledi.

Açıklamadaki dikkat çeken nokta mobil işletim sisteminin geliştirme aşamasında eş zamanlı olarak geliştiricilerle paylaşılması konusu. Çünkü Mozilla yetkilileri Google’ın Android işletim sisteminin gerçekten bir açık kaynak olduğuna inanmadığını daha önce belirtmişti. 

Android işletim sisteminin açık kaynağın gücünü arkasına alarak Apple iOS’a rakip olacağı Google tarafından duyurulmuş ve pazarlama imkanlarının avantajlarından faydalanmıştı. Ancak zaman geçtikçe Google geliştirme sürecini dışarıya kapatmıştı.
Proje HTML 5 uygulamalarına yönelik olacağı için Chrome OS yapısına daha çok yakın görünüyor.  

Boot to Gecko projesi buna rağmen Android cihazlarla çalışması için Google'ın bazı temel kernel ve sürücü kodlarını da kullanmak zorunda kalacak. Bu da sadece en alt seviyedeki kodlamalar olacak. 
Boot to Gecko'nun ilk olarak bir iç proje olarak devam etmesi öngörülüyor. Açık kaynak geliştiricilerinin büyük çoğunluğunun Android uygulamaları üzerinde çalışıyor olması nedeniyle bu projenin ne kadar başarılı olacağı bilinmiyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4314 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Firefox, Mozilla
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim