Anlık Bildirim

Nvidia’nın yeni ortaklık programına tekelcilik eleştirisi

Bir pazarda rakibine alan açmamak için adil olmayan yollara başvurma yöntemlerine sıkça rastlıyoruz. Son olarak Nvidia’nın ortaklık programı eleştirilerin odağı oldu.

Nvidia’nın bu ayın başında oyunculara daha şeffaf bir hizmet sunmak ve seçimlerini iyi bir şekilde yapmalarına yardımcı olmak amacıyla başlattığı ortaklık programı GPP (GeForce Partner Program) eleştirilerin hedefi oldu.

Yeni bir tekel doğuyor

Programın amacı yukarıda da bahsettiğimiz üzere oyunculara şeffaflık sağlamak ve destek vermek. Bunun için programa ortak olan üreticiler yenilikleri daha erken inceleme fırsatına ve Nvidia mühendisleri ile birlikte ürünlerine entegre etme imkanına kavuşuyor. Ayrıca program her mecrada tanıtılacağı için ön çıkma fırsatı da oluşturuyor.

Bu madalyonun görünen yüzü. Diğer tarafı ise eleştirilere konu oluyor. Sektörde bazı kaynakların verdikleri bilgilere göre Nvidia bu programı tekel kurmak maksadıyla kullanmak istiyor.

Programa katılan üreticiler ilk etapta özel ortak statüsüne alınıyor. Nvidia’nın popüler etkinliklerinde tanıtımı yapılıyor ve ön plana çıkarılıyor. Ayrıca grafik birimi tedariğinde destek olunuyor. Bunun karşılığında ise üreticilerin rakip platformlar ile ilişkisini en aza indirmesi hatta tamamen bitirmesi bekleniyor. Bundan kasıt ise elbette AMD ve Intel.

Programa katılmak istemeyenler ise başta mali reklam desteğinin kesilmesi olmak üzere grafik birimi tedariğini azaltmak gibi çeşitli dışlanmalara maruz bırakılıyor. Bu da zaten stok sıkıntısı yaşanan pazarda büyük bir darbe anlamına geliyor.

Programın bu haliyle pazarda net bir Nvidia hakimiyeti kurmasına yol açacağı kesin gibi. Peki zaten iyi bir pazar payı olan Nvidia neden bu kadar agresif bir şekilde dışlama politikası güdüyor? Cevabı bilinmiyor ancak madencilik trendinin yükselmesi nedenlerden birisi olabilir.

Aslında pazarda özel ortaklıklar her zaman oluyor. Nvidia veya AMD’den tek bir tanesi ile çalışarak yıllarca bu politikayı sürdüren ve markaya özel kalan üreticiler olduğunu biliyoruz. Nvidia ise işi biraz sertleştirmiş.

Şimdilik bunlar dedikodu mahiyetinde olduğu için Nvidia’nın kesin bir tekelcilik anlayışı olduğunu söyleyemeyiz. Bunu en iyi programa katılmayıp dışlanmaya çalışan üreticiler aktarabilir.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim