Anlık Bildirim

Qualcomm birinci çeyrek finans sonuçlarında beklenmedik değişim

Qualcomm, Apple patent mücadelesi şiddetlenirken tarafların kamuoyu önünde birbirlerine savurdukları patent trolü patent avantacısı suçlamaları, Kore mahkemelerindeki ihtilâfın devamına işaret ediyor.
Teknoloji devi firma, 700 milyon dolar kâra karşılık 46 sent hisse başına gelir tebliğ etti. "Uluslararası Belirlenmiş Finansal Raporlama Standartları" kurallarına göre IFRS-dışı ek gelirleri, 6 milyar dolardan hisse başına düşen 1.19 seviyesindeydi. Amerikan Para Piyasası beklentileri 6.12 milyar dolar toplam cirodan hisse başına 1.18 olarak umuluyordu.
Gelir beyanı, özellikle Apple şirketinin açmış olduğu dava neticesinde Qualcomm firmasının Çin Devleti'ndeki gelirlerine yönelik bir itirazın arifesinde gerçekleşti.
Cupertino yerleşimli şirket, yetkili müfettişlere Qualcomm aleyhinde kanıt beyanatı sunduğu için çip tasarlayıcısının kendisine ödemekle yükümlü olduğu toplam 1 milyar dolara ulaşan meblağlardaki kontrat bedellerini zapt etmesine mukabele etmek adına, Apple, cuma günü geldiğinde aralarındaki anlaşmazlığı yargı nezdine taşıdı.

Patent Trolü Qualcomm!

Soruşturmada Apple, sürmekte olan tekelleşme iddialarına ilişkin delil sunmaktan kaçınması için Qualcomm tarafından sıkıştırılmaya teşebbüs edildiği iddialarını kayda geçirtti. Ek olarak, Qualcomm şirketinin "kötüye kullanım içeren ruhsatlandırmasının" fahiş fiyattan kullanım bedeli iddiaları da dava konusu oldu.
 
Qualcomm baş müşaviri Don Rosenberg, yayınladığı bildiriminde bugünkü davanın dikkate alınmayacağını ve Apple tarafından "Qualcomm teknolojilerinin" ucuza kapatılmak istendiği bir girişiminden ibaret olduğunu açıkladı.
"Apple, tıpkı aynı teklifin sunulduğu yüzden çok Çin firmasının kabul ettiği şekilde anlaşma şartlarını itibar nazarına almamıştır" diyen Rosenberg sözlerini bitirirken, "Bu şartnameler ki bizim NDRC tahsis planımıza uygundur" dedi.
Qualcomm yöneticisi Steve Mallenkopf,  benzer bir açıklamayı şirketin ciro bildiriminde beyan etti ve Qualcomm aleyhine yasal aktivitenin 'temelindeki ticari kaygılar ışığında yapıldığı' noktasına yine bir vurgu yaptı.

"Milyon dolarcık" fiske!

Qualcomm, birinci dönem ciro bildiriminde Kore Serbest Ticaret Komisyonu soruşturması neticesindeki 868 milyon dolarlık bir ceza yaptırımı ile karşı karşıya geldi.
Bu çeyreğin pusulasındaki birkaç önemli nokta da şunlar;
  • 217 milyon adet MSM çipi sipariş hacmi,
  • 62.9 milyar dolar donanım alışveriş geliri,
  • 331-335 milyon adet 3G/4G donanım siparişi(yaklaşık olarak).
Qualcomm, şimdiki çeyrek dilimi için hisse başına 1.04 dolar yekünde toplam 5.6 milyar dolar gelir öngörüsü paylaşıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim