Anlık Bildirim

Robotların davranışlarını değiştirebilen sistem geliştirildi

Rice Üniversitesi'ndeki mühendisler, robotların el hareketleriyle eğitilebileceği bir sistem geliştirdi. Sistem ile robotların davranışlarını değiştirmek çok daha kolay.

Robotların davranışlarını değiştirebilen sistem geliştirildi Tam Boyutta Gör
 

Tıpkı bir bebeğin ayakta dururken anne ve babasından destek almaya ihtiyaç duyduğu gibi robotların da kendilerine verilen görevleri doğru bir şekilde yerine getirmek için insanlardan yardım almaları gerekebilir. Robotlara olabildiğince kolay ve robotların öğrenip daha sonra uygulayabileceği şekilde yardım etmek için çalışan Rice Üniversitesi'ndeki mühendisler yeni bir sistem geliştirdi. Mühendislerin geliştirdiği yeni sistem ile robotların davranışlarını insanlar elle müdahale ile düzenleyebiliyor. Üstelik robotlar bu müdahalelere uygun olarak davranmayı öğreniyor.


Müdahale Sonrasında Davranışını Değiştirecek  

Araştırmacılara göre insan müdahalesini anlamak için fiziksel insan-robot etkileşimine(pHRI) yanıt vermek için ayarlanan robotlar, etkileşim tamamlandıktan sonra genellikle bu gibi etkileşimleri rahatsızlık olarak değerlendiriyor ve özgün davranışlarını sürdürüyor. Yani robot bir görevi yerine getirirken insanlar robota fiziksel olarak ne kadar müdahale ederse etsin daha sonra aynı robottan aynı görevi yerine getirmesi istenildiğinde robot yine aynı doğrultuda hareket ediyor.


İşte bu duruma bir son vermek ve müdahale sonrasında robotun davranışlarını değiştirmesini sağlamak isteyen mühendisler, insanların fizik olarak bir robotun hareket yönünü gerçek zamanlı olarak ayarlamasını sağlayan bir yöntemle yeni bir pHRI sistemi geliştirdi. Çalışmanın liderlerinden Rice Üniversitesi'nde lisansüstü öğrencisi olan Dylan Losey sistem sayesinde her yeni müdahale sonrasında robot hareket yönünü yeniden planladığını ve insanların tercihlerine uygun davranışlar sergilediğini belirtiyor.


Rahatsızlık Değil Yardım Olarak Değerlendirecek 

Geliştirdikleri sistemi daha sonra test eden mühendisler, normal direnç modunda çalışan bir robotun çok kısa bir süre için kendisine müdahalede bulunan kişinin isteği doğrultusunda hareket ettiği ancak daha sonra tekrar kendi özgün davranışını sürdürdüğü gözlemlendi. Mühendislerin geliştirdiği sisteme uygun olarak öğrenme modunda çalışan robotun ise çok basit bir müdahalede dahi tamamen insanların istediği yönde hareket ettiği ve daha sonra da bu doğrultuda hareket etmeyi sürdürdüğü ortaya çıktı.



Dylan Losey çalışmalarındaki amacın robotların; kendilerine yapılan müdahaleleri bir rahatsızlık olarak değerlendirmemelerini sağlamak olduğunu dile getirdi. Losey'e göre robotlar artık bu müdahaleleri rahatsızlık olarak değil birer yardım olarak anlayabilecek ve yardım doğrultusunda davranışlarını düzenleyebilecek.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim