Anlık Bildirim
MIT araştırmacıları dünyanın en hafif ve en ince güneş hücrelerini üretmeyi başardılar. Üretilen hücreler o kadar hafif ve inceler ki neredeyse her yüzeyin üzerine yerleştirilebiliyorlar.

Araştırmacılar bu hücrelerin; akıllı telefonların, helyum balonlarının, uzay araçlarının hatta bir kağıdın üzerine yerleştirilebileceğini belirtiyorlar. Bir sabun köpüğünün üzerinde dahi durabilen güneş hücreleri için MIT araştırmacısı Vladimir Bulovic,"Gömleğinizin veya notebookunuz üzerinde bulunabilirler. Hücreler o kadar küçükler ki orada olduklarını farketmeyeceksiniz bile." ifadelerini kullanıyor.

Bir saç telinin ellide biri kalınlığında (yaklaşık 2 mikrometre) olan inanılmaz incelikteki bu güneş hücreleri, gram başına 6 watt enerji üretme kapasitesine sahipler. Şu anda kullanılan tipik bir güneş hücresiyse kilogram başına 15 watt enerji üretebiliyor. Yani yeni üretilen hücrelerin verimlilik anlamında da epey iyi işler çıkarttıklarını söyleyebiliriz.
Genel anlamda; güneş hücresi, güneş hücresini destekleyen alt tabaka ve koruyucu kaplamanın her birinin tek bir aşamada hep beraber üretilmesiyle elde edilen yeni hücreler için, yapımında kullanılan materyalin de bir önemi olmadığı belirtiliyor. MIT araştırmacıları, burada önemli olanın yeni üretim tekniği olduğunu söylüyorlar.
Aslında güneş hücrelerinin gereğinden fazla ince olduğu da düşünülüyor. Araştırmanın lideri Joel Jean,"Eğer sert bir şekilde üflerseniz hücreleri yerlerinden uçurabilirsiniz." ifadelerini kullanıyor.
Sabun köpüğü üzerinde yüzdürülebilen, bir kağıdın üzerine monte edilebilen olağanüstü incelikteki hücrelerin kusursuz bir hal alması için tabii ki de birkaç yıl daha beklememiz gerekecek. Organic Electronics üzerinden yayımlanan söz konusu makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim