Anlık Bildirim

Samsung Exynos 8890’da ısınma problemleri yaşanıyor

Son dönemde ısınma sorunları, mobil işlemci tasarımcılarını bir hayli zorluyor. Geçen yıl ki Snapdragon 810 faciasının ardından, Exynos 8890 yonga seti de benzer bir durumla karşı karşıya.

Samsung’un yeni amiral gemi serisi Galaxy S7 bir süredir satışta ve bölgeye göre Exynos 8890 veya Snapdragon 820 yonga seti ile paketleniyor. Samsung genelde iki versiyon arasında hissedilir bir performans farkı olmadığını söylese de, testler bazı sorunlara işaret ediyor.

Nordichardware tarafından yapılan testlere göre Exynos 8890 yonga seti barındıran Galaxy S7 modeli, yoğun bir oyun tecrübesi esnasında ilk 15 dakika içerisinde ısınıyor ve performansında yüzde 25 civarında kayıp yaşanıyor.

3DMark SlingShot ile yapılan denemelerde, Galaxy S7 modeli ilk tura 30 derece sıcaklık değeri ve 2200 frekans puanı ile başlıyor. Oyunun yoğunluğu arttıkça, sistem de ısınmaya başlıyor. 15 dakika sonra, beşinci tura geldiğimizde sıcaklık değeri 38 derece, frekans puanı da 1571 seviyesine iniyor. Yani ısınma başlayınca, yonga seti otomatik olarak hızını düşürmeye başlıyor.

Erdi Özüağ'ın oda sıcaklığında yaptığı testlerde, Galaxy S7 Edge modelinin en fazla Exynos 7420 yonga seti kadar ısındığı dile getirilmişti.  Buradaki testler ise 21 derece sıcaklık değeri altında gerçekleştirilmiş. Muhtemelen çok uzun süreli zorlama neticesinde, ısınma problemi yaşanmaya başladı. Aslında 38 derecelik seviye, önceki olaylara bakıldığında çok da yüksek değil ancak yonga setinin agresif bir hız düşürme davranışı sergilemesi ilginç.

Sorun Nerede?

Günlük kullanımda bu ısınma yaşanmayacaktır ancak oyun gibi yoğun işlemlerde, kullanıcıyı rahatsız edeceği kesin. Uzmanlar, ısınmayı iki sebebe bağlıyor. Bunlardan birincisi, yonga setinde yer alan ve 2.3GHz saat hızında çalışan 4 adet özelleştirilmiş 64-bitlik Mongoose çekirdeği.

Samsung’un ilk özelleştirilmiş çekirdeği olduğu için, Mongoose mimarisine henüz yeterli optimizasyonun yapılamamış olduğu düşünülüyor. Exynos 8890 yonga setinin ilk tanıtıldığı günlerde, biz de bu ihtimale dikkat çekmiştik. Muhtemelen Mongoose çekirdeklerinin ikinci neslinde, bu ısınma sorunu ortadan kalkacaktır.

İkinci sebep ise 12 çekirdekli Mali-T880 grafik birimi. ARM’ın en güçlü grafik birimi olan Mali-T880, 650MHz saat hızında çalışıyor. Bununla birlikte, şu an ki en güçlü Mali-T880 versiyonu olması nedeniyle bazı ısınma problemlerine yol açabileceği belirtiliyor. Samsung, yeni serisinde başarılı bir mini soğutma sistemi de kullanmıştı ancak görülen o ki belirli bir sıcaklık seviyesi sonrasında verimli olamıyor.

Henüz Snapdragon 820 ve Exynos 8890 yonga setlerinin karşılaştırmalı ısınma testleri mevcut değil. Bu bakımdan aynı sıkıntı Snapdragon 820 yonga setli Galaxy S7 modelinde de yaşanacak mı tam olarak bilinmiyor. 


 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10321 kez okundu.
28 kişi, toplam 30 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, samsung galaxy s7 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim