Anlık Bildirim

 

Son birkaç yıldır dünya genelinde karbon salınımına neden olmayan enerji kaynağı arayışı sürerken güneş enerjisi bir adım öne çıkıyor. Çevre dostu oluşu ve neredeyse sınırsız enerji sunma imkanı ile güneş enerjisinin insanlık için geleceğin en önemli kaynağı olacağı tahmin ediliyor ancak bu enerjinin yaygın olarak kullanılmasının önünde bazı problemler var. Sadece güneş ışınları sayesinde elde edilebilen bu enerjinin kullanımı güneşin varlığına bağlı yani güneş ışığı yoksa güneş enerjisi de yok.


Bu sorunu aşmak için günümüzde güneş enerjisinin depolanabileceği güneş pilleri üzerinde çalışılıyor ancak Kasper Moth Poulsen'in liderliğini yaptığı Chalmers Teknoloji Üniversitesi'ndeki ekip güneş enerjisinin doğrudan bir kimyasal sıvıda depolanababileceği yeni bir sistem geliştirdi. Narbornadiene isimli organik bir bileşiği temel alan sistem şu şekilde işliyor: 


İlk önce güneş ışığına maruz kalan narbornadiene üzerindeki çiftli bağlar tekli bağlara dönüşüyor ve yine aynı formüle sahip olan quadricyclane organik bileşiği ortaya çıkıyor. Bu sayede bileşik sadece form değiştirirken araştırmacılar değişim sürecinde enerjiyi serbest bırakmak için bir katalizör ekliyorlar ve güneş enerjisi ayrı bir sıvı halinde depolanıyor.



Her An Her Yerde Kullanılabilir

Elde edilen sıvı kimyasal kolayca taşınabiliyor ve ihtiyaç duyulan anda enerji vermeye hazır bir şekilde saklanabiliyor. Üstelik ekibe göre bu işlem yüzde 80 verimlilikle gerçekleşiyor. Güneş enerjisinin pillerin içinde depolanmasına göre oldukça ucuz olan bu yöntemin geliştirilmesi ile birlikte güneş ışınları olmayan zamanlarda da güneş enerjisinden yararlanmak mümkün olabilir. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6648 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Enerji, güneş enerjisi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim