Anlık Bildirim

Tek hücreli canlılarla Pac-Man oynadılar (VİDEO)

Norveçli araştırmacılar çok ilginç bir işe imza atıp 1980'lerin popüler oyunu Pac-Man'i mikroskobik ortama taşıdılar. İşte tek hücreli öglenaların Pac-Man rolünü üstlendiği o video:
1980'lerin popüler arcade oyunu Pac-Man mikroskobik ortama taşınıyor. University College of Southeast Norway'den bir grup araştırmacı mikroskobik boyutlarda bir Pac-Man labirenti oluşturup tek hücreli canlılarla eskilerin popüler oyununu tekrar canlandırdılar.

Aşağıda görmüş olduğunuz videoda akışkan sıvılardan yapılmış genişliği bir milimetreden daha küçük bir labirent bulunuyor. Mikroskobik labirentte Pac-Man rolünü tek hücreli öglenalar ve silliler üstlenirken rotifera olarak bilinen çok hücreli canlılarsa Pac-Man'i kovalayan hayaletleri canlandırıyor. Bu labirentin 3 boyutlu ortam sağlaması nedeniyle deney yapmak için petri kaplarından çok daha iyi bir ortam sunduğunu belirten araştırmacılar öglenaların ölüm-kalım durumunda nasıl tepki vereceklerini görmek istemişler.

Halka deneyi daha iyi anlatabilmek için Pac-Man temasını özellikle tercih eden Norveçli bilim insanları, rotiferaların labirente alışmalarıyla beraber zamanla üstün geldiklerini gözlemlemişler. Rotiferaların hareket halindeyken arkalarında kimyasal izler bıraktığını ve bu izler sayesinde daha kolay yön bulduklarını düşünen araştırmacılar Pac-Man labirentini bir süre daha kullanmaya devam edip mikroskobik canlıların hareketlerini daha iyi anlamaya çalışacaklar.

İşte mikroskobik boyutlarda Pac-Man:
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8284 kez okundu.
13 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim, pac-man ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim