Anlık Bildirim

Telefon almak zorlaşıyor: BDDK vade sayısını 6'ya indirdi!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu; cep telefonu ve tablet satın alımının, tüketici kredisi kullanılarak yapılmasında vadeyi maksimum 6 ay ile sınırlandırdı.
Telefon almak zorlaşıyor: BDDK vade sayısını 6'ya indirdi!
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD’nin elektronik ürünlerine boykot uygulanacağını duyurmasından sonra ilk hamle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan ( BDDK) geldi. Öyle ki iki hafta önce bir yönetmelik taslağı yayımlayarak, cep telefonu ve tablet satın alımının tüketici kredisi kullanılarak yapılmasında, vadeyi 12 ay ile sınırlanacağını açıklayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ( BDDK), bu kez süreyi 6 ay ile sınırlandırdı. Böylelikle %80'i dışarıdan ithal edilen cep telefon satışlarının düşmesi ve tüketicinin yerel alternatiflere yönelmesi bekleniyor.  
Ayrıca yıllık 36 milyar lirayı bulan cep telefonu satışlarına dur demek isteyen BDDK, cari açığın kontrol altına alınması için de üstüne düşen görevi yapmaya çalışıyor.

Pahalı telefon almak zorlaşıyor 

Temmuz ayında iPhone fiyatlarında artışa giden Apple'ın en pahalı telefonu yani 8599 TL'den satın iPhone X'un (256 GB) 6 taksit sınırlaması sonucu aylık taksit ücreti 1433 TL oluyor. Bu da yaklaşık olarak asgari ücrete (1603 TL) denk geliyor. Taksit sayısının azaltılması ve pahalı telefonların bir taksitinin neredeyse asgari ücrete mâl olması sebebiyle akıllı telefon satışlarının ciddi ölçüde azalması bekleniyor. 
Elektronik eşyalar için vade sayısını 3 ile sınırlandıran BDDK'nın banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliği aynen şöyle: 
Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki ayı geçemez. Bu süre;elektronik eşya alımlarında üç ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık ve konaklama ile ilgili harcamalarda altı ay, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanır. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyum,telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve,yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
23494 kez okundu.
99 kişi, toplam 108 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
akıllı telefon, Türkiye Haberleri ve
2 etiket daha bddk Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim