Anlık Bildirim

Telefonunuzun bataryasında çocuk işçi izleri mi var?

Elimizden düşürmediğimiz mobil cihazlarımızın teknolojik özellikleri bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Peki, bu cihazı üretmek için kimlerin ne bedeller ödediğini merak ediyor muyuz?

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, çocuk yaşta işçi çalıştırmak büyük bir problem. Geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmak zorunda olan çocuklar eğitimden uzak kalıyor ve gelişimleri de olumsuz etkileniyor. Amnesty International tarafından yayımlanan bir rapor farklı bir noktaya dikkat çekiyor. 

Genelde Foxconn'un çocuk yaşta işçi çalıştırdığına dair şikayetler okuyorduk. Bu kez haberler Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden geliyor. Li-Ion bataryalardaki bileşenlerden birisi olan Kobalt, Demokratik Kongo'da yaygın olarak bulunuyor. Haliyle halkın büyük bir çoğunluğu madenlerde çalışıyor. 

Rapora göre, ülkenin belirli bölgelerindeki madenlerde çocuk işçilere sıklıkla rastlanıyor. Yaş sınırının 7'ye kadar indiği bu madenlerde, toplamda 40 000 çocuk çalıştığı tahmin ediliyor. Elde edilen kobalt, batarya üreticileri tarafından satın alınıyor. Üretilen bataryalar ise Apple, Samsung, Sony gibi Güney Koreli ve Çinli teknoloji devlerine tedarik ediliyor. 

Kuruluş, Demokratik Kongo'da görüşme yaptığı 87 maden işçisinden 17'sinin çocuk olduğunu belirtiyor. Görüşmelerde, Paul adında 14 yaşındaki bir yetim, okumak için çabalarken, üvey babasının zoruyla okulu bırakarak madene girdiğini ve 24 saat boyunca sürekli vardiya yaptığını anlatmış. 


Rapor yayımlandıktan sonra teknoloji devlerinin açıklamaları da gecikmedi. Apple, çocuk işçi çalıştırılmasına kesinlikle müsaade etmediğini ve böyle bir durumda tedarikçisinden, çocukları derhal evlerine geri göndermesini, eğitim masraflarını karşılamasını, ayrıca kanuni yaşına gelince tekrar işe başlatmasını talep ettiğini belirtiyor. 

Samsung ve Sony de, çocuk işçi çalıştıran tedarikçilerle anlaşmalarını fesh ettiklerini ve sıfır tolerans stratejisi uyguladıklarını belirtiyor. Yani tüm firmalar bu konuda oldukça hassas davranıyor. Peki bu bataryaları kim alıyor? Nasreddin Hoca'nın kedi ve et fıkrasındaki gibi eğer kedi buradaysa et nerede veya et buradaysa kedi nerede?

Amnesty International, hem tüketici hem de üretici tarafını eleştiriyor. Cihazındaki yeni teknolojilerin keyfini çıkarırken, hangi bedeller ödenerek üretildiğini merak etmeyen tüketici ve milyar dolar kar elde ederken kritik materyallerin nasıl elde edildiğini araştırmaktan kaçınan üretici, yaşanan trajedinin en büyük sorumluları arasında aslında. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9087 kez okundu.
25 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, child labors ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim