Anlık Bildirim

Üçüncü taraf iPhone X geliştiricileri yüz verilerinizi saklayabilecek

Güvenliği ısrarla ön planda tutması ile bilinen iPhone X, şaşırtıcı işer yapıyor. Telefonun TrueDepth kamerası ile elde ettiği verilere üçüncü taraflar erişebilecek.

Apple’ın iPhone X ile birlikte kullanıma sunduğu devrimsel TrueDepth derinlik algılama kamerası tartışmaları da beraberinde getirdi. Güvenlik konusunda uzmanların endişeleri artarken yeni bir gelişme üzerine tuz biber oldu.

Herkes erişebilecek

Normalde üçüncü taraf geliştiricilerin TrueDepth kamerasını kullanma izinleri yok. FaceID, Animoji veya Apple Pay gibi sadece firmaya özgü teknolojiler bundan faydalanabiliyor. Ne var ki Apple bazı verileri kullanma izni veriyor.

Sektörden gelen bilgilere göre üçüncü taraf geliştiriciler TrueDepth ile cihazda tutulan verilerin bir kısmını kendi sunucularında depolayabilecekler. Bu verilerin kullanıcının yüzü ile gözlerin ve ağzın çeşitli hareketlerini kapsayan iki görünüm olduğu belirtiliyor.

Normalde Apple kullanıcı verilerini üçüncü taraf kişilerle hatta kendisiyle bile hiçbir şekilde paylaşmaması ile biliniyor ancak neden böyle bir hamle yapıldığı anlaşılamadı. Bu iki görünüm verisi ile geliştiricilerin, kullanıcıların tepkilerini ve duygularını ölçebileceği ifade ediliyor.

Özellikle reklam tarafında bu tür veriler kullanıcının içeriğe karşı tepkisini doğrudan ölçebilecek mahiyette. Elbette daha başka ve kötü niyetli kullanım alanları da ortaya çıkabilir.

Hali hazırda bu verileri kullanan uygulamalar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. MeasureKit adındaki bir uygulama bu verileri kullanarak yüzünüzün bir profilini çıkarıyor. Geliştirici yakında kullanıcılara kendi yüzlerinin üç boyutlu birebir maskelerini basabilme imkânı verecek. Her ne kadar masum bir amaca hizmet etse de paylaşılan verilerin nasıl bir potansiyel oluşturabileceği bilinmiyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim