Anlık Bildirim

Apple, Trump'ın enerji politikasına tepki gösterdi

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Barack Obama döneminde yürürlüğe giren Temiz Enerji Planı'nı askıya alması ülkede ciddi tepkilere neden oldu. Apple da bu hamleye tepki gösterenler arasında.

Apple, Trump'ın enerji politikasına tepki gösterdi Tam Boyutta Gör
 

Bir önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde yürürlüğe giren Temiz Enerji Planı(CPP), karbon salınımının azaltılmasına yönelik bugüne kadarki en geniş kapsamlı çevre düzenlemesi olarak dikkat çekmişti. Ülkede karbon salınımında en yüksek paya sahip olan enerji santrallerini hedef alan düzenleme karbon salınımının azaltılması noktasında sıkı şartlar getiriyor ve bu şartların uygulanmasıyla birlikte 2030 yılına kadar ülkedeki karbon salınımının yüzde 30 oranında azalması bekleniyordu. Obama'nın; ''halk sağlığını ve tüketicilerin ceplerini'' koruyabileceğini belirttiği düzenleme bir sonraki ABD Başkanı Donald Trump tarafından kabul görmedi.


''Düzenlemenin kaldırılması tehlike yaratıyor'' 

Geçtiğimiz yıl ekim ayında CPP'nin yürürlükten kaldırılması için resmi süreci başlatan Trump, geçtiğimiz ay CPP'nin etkilerini fiilen ortadan kaldıran kapsamlı bir kararname imzaladı. Kararnamenin kesinleşmesinden önce kamuoyunun yeni düzenleme hakkında düşüncelerini paylaşması için bir aylık süre var. 26 Nisan tarihinde bu süre sona erecek ve düzenleme son şeklini alacak. Şu sıralar ülkedeki pek çok kurum ve vatandaş düzenlemeye olan tepkisini dile getirirken Apple da CPP'yi savundu. ABD Çevre Koruma Ajansını muhatap alan şirket, CPP'nin yürürlükten kaldırılması sonucunda ortaya çıkacak tehlikelere dikkat çekti.


ABD'deki operasyonlarının tamamen rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjiden güç aldığını söyleyen Apple, CPP'nin yürürlükten kaldırılmasının yenilenebilir enerji alanında atılmış olan kalkınma ve yatırımları hamlelerini tehdit edeceğini belirtiyor. Apple'ın yanı sıra şirketin imalat ortaklarının ve hatta tüketicilerinin de yatırım konusunda belirsizliğe düşeceklerini bildiren Apple, ayrıca yeni düzenlemenin ABD'nin, özellikle Çin'le rekabet halinde olunan temiz enerji yatırımları yarışındaki konumunu tehlikeye atacağının altını çizdi.


Güneş veya rüzgar enerjisinden elektrik elde edilmesi için ödenen paranın petrol fiyatı gibi çok değişken olmadığını da belirten şirket, akaryakıt fiyatındaki dalgalanmalara karşı kurumsal alıcıların CPP ile korunabileceğini düşünüyor. CPP'nin yürürlükten kaldırılmasına karşı görüş bildiren ilk şirket olan Apple, planı kesin bir dille destekleyip''Hem ihtiyaç duyulan hem de uygulanması akıllıca olan bir şey'' ifadelerini kullandı.


Apple'ın bu açıklamasının ülkede CPP'yi savunmaya yönelik yeni bir hareket başlatabileceği ve diğer şirketleri bu doğrultuda açıklama yapmaya teşvik edebileceği belirtiliyor. Tabi yine de düzenlemeyle ilgili son karar ABD yönetimi tarafından 26 Nisan tarihinde verilecek. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim