Anlık Bildirim

AMD başkanı Lisa SU'dan sevindiren açıklama: Moore Yasası hâlâ geçerli

AMD başkanı Lisa SU, kısa süre önce gerçekleştirilen bir röportajda AMD'nin geleceği ve Moore Yasası hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Peki AMD'nin hedefleri neler? İşte detaylar.  
AMD başkanı Lisa SU'dan sevindiren açıklama! Gelişmeler sürecek Tam Boyutta Gör
İşlemci pazarında kıyasıya rekabet sürerken, üreticilerin Moree Yasası'nın sona erdiğine dair çeşitli açıklamalarda bulunduğunu görüyoruz. Şimdi AMD başkanı Lisa SU, AMD'nin gelecek yol haritası hakkında düşüncelerini paylaştı. 

''Moore Yasası ölmedi. Yavaşladı''

Bildiğiniz üzere Gordon Moore, bilgisayar ve elektronik çağının en önemli isimlerinden biri olarak görülüyor. Bu noktada her sene bütünleşmiş devrelerde kullanılan transistor sayılarının iki katına çıkacağını ve bu sayede çiplerin yıllar geçtikçe küçüleceğini ve daha güçlü olacağını savunan Moore, Moore Yasası olarak bilinen bu fikrin doğmasına sebep oldu.

AMD başkanı Lisa SU'dan sevindiren açıklama! Gelişmeler sürecek Tam Boyutta Gör
Kısa süre gerçekleştirilen bir röportajda ise Moore Yasası hakkında düşüncelerini paylaşan Lisa SU, "Kesinlikle Moore Yasasının öldüğünü düşünmüyorum. Moore Yasasının yavaşladığını düşünüyorum. Performans ve enerji verimliliğini sürdürmek adına Chiplet tasarımı ve 3-D paketleme teknolojisini geliştirdik. Bu büyük bir adım oldu ve yapılacak başka yenilikler de olduğunu düşünüyoruz.'' dedi.

Gelişmeler devam edecek

CPU tasarımında yaşanan sınırlamalar ve zorluklar sorulduğunda ise yetkili isim, "Evet. Transistör maliyetleri ve yoğunluktan elde ettiğiniz iyileştirme miktarı ve genel verimlilik her nesilde daha az. Ama biz hala nesilden nesile ilerliyoruz. Bugün 3 nanometrede çok iş yapıyoruz ve bunun ötesine de 2 nm'ye bakıyoruz. Ancak Moore Yasası zorluklarından bazılarını atlatmaya çalışmak için chiplet ve bu tür yapıları kullanmaya devam edeceğiz. sözlerini dile getirdi.

Paylaşılan bilgilerin ışığında, AMD'nin Moore Yasasına sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Hatırlayacak olursak geçtiğimiz Eylül ayında Nvidia CEO'su Jensen Huang, çip üretiminin geçmişten çok daha pahalı olduğunu ve artan maliyetler nedeniyle Moore Yasası'nın sona erdiğini dile getirmişti.

AMD başkanı Lisa SU'dan sevindiren açıklama! Gelişmeler sürecek Tam Boyutta Gör
Lisa Su'nun aksine AMD'nin Baş Teknoloji Sorumlusu Mark Papermaster ise, Moore Yasası'nın altı ila sekiz yıl daha geçerli olacağını düşünüyor. Nitekim bu süreç, AMD için oldukça maliyetli bir yatırıma işaret ediyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim