Anlık Bildirim

Intel ve TSMC çöle yonga tesisi kuruyor, ama neden?

Intel ve TSMC toplamda 32 milyar dolarlık bir yatırımla Arizona eyaletine 3 yeni yonga üretim tesisi kurmaya hazırlanıyor. Bölge yonga üretimi açısından kritik hale geldi.

Arizona yonga yatırımları için dünyanın en önemli bölgesi haline Tam Boyutta Gör

Küresel çip krizi tüm sektörlerde yoğun bir şekilde hissedilirken yonga tasarımcıları ve üreticileri milyar dolarlık yatırım için düğmeye bastı. Dünyanın belki de en fazla yatırım alan bölgesi konumundaki Arizona eyaleti 3 yeni yonga tesisine ev sahipliği yapacak. Peki en kurak bölgelerden olan Arizona’ya neden bu denli su ihtiyacı olan tesisler inşa ediliyor?

Arizona’nın önemli ne?

Yonga üretiminde saf su kullanılan temizlik aşaması oldukça önemli ve saflaştırılmış su gerektiği için günlük milyonlarca litre su ihtiyacı oluyor. Tayvan’da yaşanan kuraklık ile birlikte bu su aşamasına iyice aşina olmuştuk.

Geçtiğimiz aylarda bir duyuru yapan Intel, Arizona çöllerine 20 milyar dolarlık iki yeni yonga üretim fabrikası kuracağını açıklamıştı. TSMC de 12 milyar dolar değerinde yeni üretim tesisinin inşaatına başladı. 

Bu denli su kıtlığı yaşanmasına rağmen yonga üretiminde Arizona’nın tercih edilmesi bazı önemli nedenlere dayanıyor. Bunlardan ilki yaklaşık 40 yıldır Arizona eyaletinin yonga üretiminde kilit bölgelerden birisi haline gelmesi. Sadece Intel’in eyalette 12 bin çalışanı yer alıyor. NXP, Microchip gibi üreticilerin de dev tesisleri mevcut. 

Bölgenin yonga tecrübesi çok fazla ve civardaki üniversiteler veya eğitim kurumlarında yonga mühendisliğine yönelik eğitimler veriliyor. Böylece önemli bir iş zekâsı yaratılmış oluyor. Bu da yonga üreticilerine destek oluyor. Ayrıca eyalette önemli yatırım teşvikleri de var.

Arizona yonga yatırımları için dünyanın en önemli bölgesi haline Tam Boyutta Gör

Diğer taraftan yonga üretiminin merkezi haline gelmesi kullanılan suyun yeniden değerlendirilmesi konusunda önemli projeler geliştirilmesini sağlamış. Kullanılan veya buharlaşan suyun yeniden kullanıldığı projeler bölge halkının da menfaatine oluyor. Intel 15 su restorasyon projesine finansal destek sağlamış ve her yıl 2.7 milyon ton suyun yeniden kazanılması hedefleniyor. 

Yine bölgenin büyük tecrübeye sahip olması enerji tüketimi konusunda da gelişmeler sağlamış. Hazırlanan güneş ve rüzgâr enerjisi projeleriyle büyük tesislerin enerji ihtiyacı alternatif olarak karşılanabiliyor. 

Son olarak bölgenin sismik anlamda dengeli bir yapıya sahip olması da önemli bir neden. Sadece 0.5 Richter ölçeğinde bir sarsıntının bile tüm üretimi tehlikeye sokacağı yonga tesisleri kayalık bölgelerde inşa ediliyor. Dengeli yapı yanında diğer doğal afetlerin de pek uğramıyor olması avantaj. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12648 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim