Anlık Bildirim

Gelişmemiş ülkelerde aşılama yapmak, hiçbir şey yapmamaktan ucuz

ABD başta olmak üzere birçok ülke aşılamada kısa sürede hızlı gelişme gösterdi. Ancak nüfusunun henüz %1'den azı aşı olmuş ülkeler için aşılama yapmamak da ekonomik bir külfet gibi görünüyor.

Aşılama yapmak, hiçbir şey yapmamaktan ucuz

Amerika Birleşik Devletleri ve diğer birçok batılı gelişmiş ülke Covid-19 aşılamalarında hızlanmasıyla belli bir eşiği aşmış oldu. Ancak hala nüfuslarının %1'ini aşılayabilmiş gelişmemiş ve gelişmekte olan birçok ülke mevcut. Bu durum kuşkusuz onları yeni ortaya çıkan varyantlara ve gelecekteki artışlara karşı savunmasız kılıyor. 

Merkezi New York'ta bulunan küresel bir hayır kurumu olan Rockefeller Vakfı'nın yaptığı bir analize göre, 2021'de dünyanın en düşük gelirli ülkelerindeki yetişkin nüfusun yarısına aşı yaptırmak 9.3 milyar dolara mal olacak. Bu analiz 92 az gelişmiş ülkeden 3,8 milyar insanı kapsıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus 24 Mayıs'ta bir toplantıda yaptığı açıklamada, eğer Covid-19 aşı dozları her ülkeye eşit dağıtılmış olsaydı, bu dozların dünyadaki bütün ülkelerin sağlık çalışanlarına ve yaşlılarına yeteceğini açıkladı. 

Rockefeller Vakfı'nın araştırmasına göre daha az kaynağa sahip ülkelerdeki aşılanmamanın etkilerini yalnızca o ülkeler değil bütün dünya yaşayacak. Çünkü koronavirüs karşısında küresel ve eş zamanlı bir sonuç alınmadıkça, virüsün varlığını sürdürdüğü yerlerde yeni yeni varyantlar ortaya çıkmaya devam edecek. Yani zengin ülkeler bencillik yapıp bütün dozları kendilerine ayırırlarsa (ki zaten böyle olduğunu söyleyebiliriz), gelecekte de koronavirüs sorunu çözülmeyecek. Bu anlamda insani kayıpların yanında maddi olarak kayıplar da devam edecek. 

Rockefeller Vakfı'nın İletişim Başkanı Christy Feig'e göre salgın bir sağlık krizinin fazlasıyla ötesine geçti ve artık aynı zamanda bir ekonomik kriz halini aldı. Ekonomiyi kurtarmanın tek yolu, aşıları mümkün olduğunca çok ülkeye ulaştırmak. Böylece daha fazla varyant ortaya çıkmadan hastalığın yayılması durdurulabilir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim