Anlık Bildirim

Bilim insanları yeni bir veba aşısı geliştirdi

Dünyanın en ölümcül salgın dönemlerinden birine sebep olan veba için Oxford Üniversitesi, vebaya karşı yeni bir aşı geliştirildiğini ve insan denemelerine hazır olduğunu açıkladı.

Oxford Üniversitesi, insanlığın en eski ve en büyük düşmanlarından olan veba hastalığına karşı yeni bir aşının Faz 1 denemelerini başlattı. Araştırmacılar bu aşının, Covid-19 aşılarında kullanılan teknolojiye dayandığını söyledi.

Bilim insanları yeni bir veba aşısı geliştirdi Tam Boyutta Gör

Kara ölüm veya kara veba olarak bilinen hastalık, 1300’lü yıllarda Avrupa nüfusunun yaklaşık olarak yarısını hızlı bir şekilde öldürmüştü. Şu an ise hâlen Afrika’nın bazı bölgelerini kasıp kavuruyor ve zaman zaman başka bölgelerde de patlak veriyor. Hatta geçtiğimiz hafta, ABD’de on yaşındaki bir çocuk veba sebebiyle hayatını kaybetmişti.

Yersinia Pestis bakterisinin neden olduğu veba, hayvanlardan insanlara pireler yoluyla bulaşabiliyor ve tedavi edilmediği sürece oldukça ölümcül olabiliyor. Hastalıkta; ateş, titreme, ağrı ve yorgunluk, lenf düğümlerinde oluşan şişmeler, kusma gibi belirtilere rastlanılabiliyor.

Aşı, uzak bölgelerde etkili bir strateji olabilir

2010-2015 yılları arasında 584 ölüm ve 3.248 vaka rapor edildi. Madagaskar’da 2017’de yaşanan veba salgınında da 171 ölüm ve 2119 doğrulanmış vaka görüldü. Uzmanlar vebayı tedavi etmenin en etkili yolunun antibiyotik kullanımını olduğunu ifade ediyor.

Bilim insanları yeni bir veba aşısı geliştirdi Tam Boyutta Gör

Oxford Üniversitesi’nden aşı uzmanı Christine Rollier bununla ilgili, “Vebayı tedavi etmek için antibiyotikler kullanılabilse de salgınların yaşandığı bölgeler oldukça uzak yerler. Bu tür bölgelerde aşı kullanımı, hastalıkla mücadelede önemli bir strateji olabilir” ifadelerini kullandı.

Oxford, insanların yardımını bekliyor

Oxford Aşı Grubu, AstraZeneca Covid-19 aşısında kullanılan teknolojiye benzer bir şekilde veba aşısını geliştirdi. Aşı ile enjekte edilen virüs bağışıklık sistemimizin onu bir istilacı olarak görmesini sağlayacak.

Bilim insanları yeni bir veba aşısı geliştirdi Tam Boyutta Gör

Veba aşısı şu ana kadar sadece hayvanlarda denendi ve oldukça umutlandırıcı sonuçlar verdi. Bilim insanları bu aşıyı test etmek için insanlardan yardım istiyor. Oxford, bilime katkı sağlamak için aşılanmak isteyen tüm gönüllüleri beklediklerini açıkladı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim