Anlık Bildirim

BioNTech 3. doz aşılama ne zaman? Üçüncü doz randevuları açıldı mı?

İki doz BioNTech aşısı olanlar artık 3. doz BioNTech aşısı yaptırabilecek. Peki üçüncü doz BioNTech aşısı ne zaman, kimlere yapılacak? Üçüncü doz aşı zorunlu mu?

biontech 3. doz aşılama Tam Boyutta Gör

Birçok vatandaş "2 doz BioNTech olanlar 3. doz olacak mı?" diye merak merak ediyordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünkü Bilim Kurulu toplantısı sonrasında merak edilen bu konuyu açıklığa kavuşturdu. Fahrettin Koca tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre Türkiye’de üçüncü doz aşılama başlayacak. Öyle ki iki doz BioNTech koronavirüs aşısı olmuş kişiler 6 ay sonra 3. doz BioNTech aşısı olabilecek.

mRNA yapıdaki BioNTech aşısı, inaktif yapıdaki Sinovac’a göre daha etkili. Bu nedenle Sinovac için üçüncü doz uygulanmaya başlanmış ancak BioNTech için iki dozun yeterli olduğu açıklanmıştı. Artık BioNTech için de üçüncü doz uygulanacak.

BioNTech 3. doz ne zaman yapılacak?

İki doz BioNTech koronavirüs aşısı yapılan kişilere üçüncü doz aşı 6 ay sonra yapılacak. Vatandaşlar yarından itibaren e-Nabız üzerinden 3. doz BioNTech randevusu oluşturarak aşılarını olabilecek. Üçüncü doz aşı zorunlu değil.

Kimler 3. doz BioNTech aşısı olabilecek?

İki doz BioNTech aşısı olup 6 ay süre geçen şu kişiler üçüncü doz için randevu alabilecek:

  • 60 yaş üzerindeki vatandaşlar
  • 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar
  • Başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar.

Üçüncü doz BioNTech koronavirüs aşısı ne kadar etkili?

Üçüncü doz Alman BioNTech aşısının etkisinin tespit edilmesi için firma tarafından yapılan araştırmalarda, üçüncü dozun yüzde 95’in üzerinde koruyuculuk gösterdiği belirlendi. 10 binin üstünde denekle yapılan araştırmada bilinmeyen veya aşının güvenliğiyle ilgili endişeye yol aşacak herhangi bir yan etkiye rastlanmadığı bildirildi. Yaş ortalamasının 53 olarak duyurulduğu 10 bin katılımcıya ikinci dozun ortalama 11 ay sonrasında üçüncü doz uygulandı. Katılımcıların yaş ortalaması 53 olarak açıklandı. Deneklerin yalnızca 5 tanesi (plasebo hariç) üçüncü doz aşıdan sonra Covid-19’a yakalandı.

3. doz BioNTech aşısı gerekli mi?

Yurt dışında yapılan çalışmalarda çoğunlukla 6. aydan sonra hatırlatma dozuna ihtiyaç olduğu sonucuna ulaşılıyor. ABD’nin Stanford Üniversitesi'nde son yapılan bir araştırmada, 2 doz aşı olan kişilerin COVID-19'a karşı bağışıklık seviyesinin 7. ayda 10 kata kadar azaldığı tespit edilmişti. Stanford Üniversitesi araştırmacıları iki doz aşıdan sonraki altıncı ve yedinci aylarda üçüncü doz aşının yapılmasını tavsiye ediyor. ABD’nin sağlık kurumu FDA, BioNTech için 65 yaş üstü kişilere üçüncü doz aşıyı tavsiye ediyor ancak herkese üçüncü dozun yapılması fikrini reddediyor.

İkinci doza benzer ya da daha hafif yan etkiler

İsrail'de 3. doz Pfizer/BioNTench aşısının yan etkileri konusunda yapılan bir çalışmada, üç doz Pfizer/Biontech aşısı olmuş kişilerin 2'inci dozdakine benzer veya daha hafif etkiler hissettikleri gözlemlendi. En yaygın yan etkiler arasında ise kolda ağrı, yorgunluk ve baş ağrısı bulunuyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
21976 kez okundu.
62 kişi, toplam 97 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, aşı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim