20 Aralık tarihinde uzaya fırlatılan Boeing’in Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) astronot taşımak için tasarladığı yeni kapsülü Starliner, bilindiği üzere yaşanan sorunlar nedeniyle yanlış yörüngeye girmiş ve UUİ’ye ulaşamayacağı ortaya çıkmıştı. Starliner, yazılımsal hatalar nedeniyle yaşanan söz konusu sorun nedeniyle iki gün yörüngede kaldıktan sonra Yeryüzü’ne geri dönmüştü.
Kapsülün Dünya’ya dönüşünü müteakip Ocak ayının başlarında bir araya gelen Boeing ve NASA ekipleri, nihayet Starliner’in karşılaştığı sorunlarla ilgili yapmış oldukları incelemenin ilk sonuçlarını açıkladı. Ekibe göre Boeing’e ait kapsülün başarısızlığına neden olan üç başlık bulunuyor. Bunlardan ikisi yazılım tarafında tespit edilirken diğer sorun ise kapsülle Uçuş Kontrol ekibi arasındaki iletişim kanalında ortaya çıkmış.
Yazılım kanadındaki ilk hata, görevde geçen süreyi hesaplayan sayaçta bulunmuş. 11 saatlik bir sapmaya sebebiyet veren sayaca eşlik eden ikinci sorun ise Servis Modülünün Ekip Modülünden yanlış bir biçimde ayrılmasına neden olan hata olmuş. Görev Kontrol Merkezi’nde yer alan ekibin gayretleri ise Starliner’ı parçalanmaktan kurtarmış. Uçuş Kontrol ekibinin fırlatma anında bir süreliğine karşılaştığı ve tespit edilen üçüncü sorun ise aslında sayacın neden olduğu 11 saatlik sapmanın düzeltilmesine engel olmuş.
Araştırmayı yürüten ekip, aslında uçuştan önce tespit edilip düzeltilmesi gereken sorunlarla ilgili 11’e yakın çözüm önerisi sunmuş durumda. Uzmanlar, daha kapsamlı incelemelerin devam edeceğini ifade ederken bunların sonuçlarını ise ay sonuna kadar açıklamayı umuyor.
Hem ürettiği uçaklarda hem de uzay araçlarında rastlanan yazılım sorunlarıyla karşı karşıya kalan Boeing’in hayati sonuçlara neden olabilecek bu problemler için anlaşılan daha çok mesai harcaması gerekecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.