Anlık Bildirim

Daha fazla uyumak sanıldığı kadar yararlı değil

Uyku, formda ve sağlıklı ve mutlu bir hayat için oldukça önemlidir. Hindistan’da yapılan yeni bir araştırmada ise fazladan uyumanın sanıldığı kadar yararlı olmadığı keşfedildi.

3 Ağustos 2021’de The Quarterly Journal of Economics’te yayınlanan bir çalışmada bilim insanları, yatakta fazladan saatler geçirmenin pek de yararlı olmadığını bulduklarını ifade ettiler.

Daha fazla uyumak sanıldığı kadar yararlı değil Tam Boyutta Gör

Araştırma, Hindistan’ın Chennai şehrinde 452 düşük gelirli işçiyle yapıldı. Araştırmada, öğleden sonra yapılan kestirmelerin gece boyunca fazladan bir saat daha uyumaktan çok daha yararlı olduğu bulundu.

Çalışmadaki ölçümler son dönemlerde uyku döngülerinin izlenilmesinde kullanılan hareket sensörleri aktigraflarla yapıldı. Araştırmacılar, insanların her gece en az yarım saat daha fazla uyumalarını sağladılar ve gözlem yaptılar. Sonuçlarda beklenen yararlardan hiçbiri görülmedi.

Uyku kalitesi, uyku süresinden daha önemli

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Frank Schillbach bulgularla ilgili şunları söyledi: “Gece fazladan uyumanın ölçülen sonuçlar üzerinde hiçbir olumlu etkisini görmedik. Bu sürpriz oldu.”

Daha fazla uyumak sanıldığı kadar yararlı değil Tam Boyutta Gör

 Bu sonuçlar, üretkenlik, karar verme, esenlik gibi şeyleri içeriyordu. Uzmanlar, gönüllülerin geceleri ortalama 31 kez uyandıklarını gözlemlediler ve uyku kalitesinin uyku süresinden çok daha önemli olduğunun farkına vardılar.    

Katılımcıların yarısından da gün içinde yarım saat kestirmeleri istendi ve gözlem yapıldı. Bunun sonucunda birkaç olumlu sonuç ortaya çıktı; üretkenlik, bilişsel işlev ve psikolojik iyilik halinde gelişmeler kaydedildi.

Daha fazla uyumak sanıldığı kadar yararlı değil Tam Boyutta Gör

Ancak iki deneyde de gönüllülerin çalışma süreleri düştü. İşçiler, kestirmek için harcadıkları zamanları daha üretken ve istekli olmalarına rağmen telafi etmek istemediler.

Çalışmada, bu tarz çalışmaların dünya üzerindeki gelişmiş, gelişmekte olan veya geri kalmış bütün ülkelerde yapılması gerektiği de vurgulandı.

Uzmanlar, gelecekteki çalışmaların uyku süresinden ziyade uyku kalitesine odaklanabileceğini ve düşük gelirli ailelerde karşılaşılan stres ve endişe gibi psikolojik faktörlere karşı yararlı olabileceğini düşünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9823 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uyku, araştırma ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim