Anlık Bildirim

Dünyanın ilk ahşap uydusu resmen uzaya fırlatılıyor

Bilim insanları, kontrplaktan yapılan “The WISA Woodsat” isimli dünyanın ilk ahşap uydusunu bu yıl içinde uzaya fırlatacak. Gönderilecek olan uydu yanında bir de selfie çubuğu taşıyacak.

Finlandiya merkezli Arctic Astronautics tarafından geliştirilen ve dünyanın ilk ahşap uydusu olan WISA Woodsat’ın bu yıl sonlarında fırlatılmasının planlandığı açıklandı. Uzayın zorlu ortamına dayanabilecek kadar dayanıklı olacağı belirtilen küçük uydunun dış kabuğu huş kontrplaktan oluşuyor.

Dünyanın ilk ahşap uydusu resmen uzaya fırlatılıyor Tam Boyutta Gör

9 Temmuz’da Avrupa Uzay Ajansı, minik uydunun fırlatılışı için onay verdi ve bu yıl içinde fırlatılmasının planlandığını açıkladı. Uydu, Rocket Lab şirketinin Electron roketiyle fırlatılacak.  10 santimetre boyundaki Woodsat, uzaydaki anlarını kaydetmesi için yanında bir de “selfie çubuğu” taşıyacak. Araştırmacılar, uydunun atmosfere tekrar girdiğinde tamamen yanarak gezegen için önemli bir sorun teşkil eden uzay enkazı problemine katkı sağlamayacağını ve gelecekte bu sorunun çözülmesinde bir rolü olabileceğini düşünüyor.

Dünyanın ilk ahşap uydusu resmen uzaya fırlatılıyor

Ahşap, uydular için iyi bir malzeme

Ahşap uydu fikri ilk olarak 2015 yılında Arctic Astronautics tarafından ortaya atılmıştı. Şirketin baş strateji sorumlusu Jari Mäkinen yaptığı açıklamada 90’lı yıllardan beri uzay teknolojileri ile ilgilendiğini ve ahşabın, özellikle kontrplağın uydular için iyi bir malzeme olabileceğini düşündüğünü ifade etti.

Yapılan ön testlerde şirket küp şeklinde huş ağacından yapılan kontrplak bir test uçuş balonu göndermişti. Mäkinen’e göre malzeme üst atmosferde “şaşırtıcı derecede iyi” bir şekilde durdu.

Dünyanın ilk ahşap uydusu resmen uzaya fırlatılıyor Tam Boyutta Gör

Arctic Astronautics ahşap uydular tasarlayan ilk şirket değil. Japonya’da bir şirket de aralık ayında 2023’te uzaya ahşap uydu göndermek için Kyoto Üniversitesi ile işbirliği yaptığını duyurmuştu.

Bu yılın sonlarına doğru uzaya gönderilmesi planlanan uydunun uzayda iki yıl hayatta kalabileceği umuluyor. Araştırmacılara göre bu ahşaptan yapılmış bir kutu için çok büyük bir başarı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11522 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uydu, ahşap ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim