Anlık Bildirim

Nvidia Volta muazzam performans artışı ile geliyor, AMD’yi zor günler bekliyor

Nvidia’nın gelecek yıla damga vurmaya hazırlanan mimarisi Volta, grafik pazarında fırtınalar estirecek. İlk benchmark sonuçları 2 kata kadar performans artışına işaret ediyor.

Bu yıl AMD’nin Vega mimarisini tanıtması ile birlikte üst seviye grafik kartı pazarında yeniden Nvidia’nın karşısına çıkmış oldu. Radeon Vega mimarisi ilk benchmark sonuçlarına göre Nvidia GTX 1080 ekran kartının ötesine geçemeyecek gibi görünüyor ancak Nvidia daha asıl bombayı patlatmadı.

Sonuç inanılmaz

Firmanın 12nm sürecinde tasarladığı Volta mimarisi şimdilik süper bilgisayar ve yapay zeka teknolojilerine yönelik olarak tanıtıldı. Tesla V100 hızlandırıcısı sipariş veren firmaların eline geçmeye başladı. Bunun haricinde oyuncu ekran kartlarında neler sunulacak bilinmiyor ancak ilk benchmark sonuçları oldukça şaşırtıcı.

Pascal tabanlı Tesla P100 ile Volta tabanlı Tesla V100 hızlandırıcılarının test karşılaştırmaları muazzam performans artışlarına işaret ediyor. Nvidia sadece üretim sürecini geliştirmekle kalmamış grafik mimarisini de çok ayrı bir noktaya taşımış.

 

Nvidia Volta muazzam performans artışı ile geliyor, AMD’yi zor günler bekliyor Tam Boyutta Gör

Örneğin derin öğrenme performansı 120TFLOPS ile 12 kat artış göstermiş. Öğrendiklerini uygulama performansı ise 6 kat artmış. İç iletişimi sağlayan NVLink geliştirilmiş ve 300GB/s ile neredeyse 2 kat artış göstermiş. HBM 2 bellek bant genişliği 900GB/s ile 1.2 kart artarken FP işlem performanslarının da 1.5 kat arttığını görüyoruz.

Benchmark skorlarına baktığımız zaman Geekbench 4 testlerinde 743 bin civarında bir değer görüyoruz. Tesla P100 ise 320 bin civarında skor alıyor. Yani iki kattan fazla bir artış söz konusu.

Bunlar mimarinin en büyük çekirdeği yani GV100 ile elde edilmiş değerler. Elbette çekirdeğin avantajları sayesinde bu muazzam artış yakalanmış ancak oyunculara sunulacak GV102, GV104, GV106 çekirdeklerinde de buna yakın artışlar görebiliriz.

Nvidia GTX 2000 adını alması beklenen yeni ekran kartlarında GTX 2070 modelinin GTX 1080 Ti kadar performans vermesi sürpriz olmayacaktır. Bu da geliştirilmiş AMD Vega 2 mimarisini ateşe atacak anlamına geliyor. Erdi Özüağ da Volta mimarisinin inanılmaz performans artışına zaman zaman vurgu yapıyor. Volta mimarisinin son kullanıcıya ulaşacağı tarih gelecek yılın ilk yarısı. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10194 kez okundu.
71 kişi, toplam 77 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, nvidia tesla v100 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim