Otomotiv devleri elektrikli araç üretimine yönelik yatırımlara gaz kesmeden devam ederken bu konuda ülkemizde de yeni bir adım atıldı. Elektrikli araç üretimi öncelikli yatırımlara dahil edildi.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar"a göre, asgari 50 milyon TL tutarındaki elektrik veya hidrojenle çalışan ulaşım aracı imalatını içeren sanayi tesisi yatırımları ile AR-GE çevre yatırımları, kararın 17'inci maddesi ile düzenlenen öncelikli yatırım konuları arasına dahil edildi.
İlginizi Çekebilir
Kararın 11'inci maddesinde yapılan düzenlemeye göre, bu yatırımlara sağlanacak faiz veya kâr payı desteği tutarı, bölge ayrımı olmaksızın, sabit yatırım tutarının yüzde 10'unu aşmamak kaydıyla 10 milyon TL'yi geçemeyecek.
Ayrıca Bkz. "Yeni Renault ZOE, Avrupa'nın en çok satan elektrikli otomobili oldu"
Ülkemizin önde gelen otomotiv üreticilerinden Ford Otosan, kısa süre önce önümüzdeki 6 yıllık dönemde toplam 20,5 milyar TL'lik yatırım yapacağını duyurmuştu KAP'a yaptığı açıklamada yatırımın "uzun dönem yeni nesil ticari araç projelerinde kullanılacağı" belirten Ford Otosan, bu kapsamda yüzde 100 elektrikli Ford Transit'i de ülkemizde üretecek.
Ayrıca Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) da ilk yüzde 100 elektrikli SUV modelini 2022 yılının sonunda banttan indirmeyi planlıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan kararın tamamına haberin altında bulunan kaynak kısmındaki linkten erişebilirsiniz.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/12/20201217-1.pdf Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



Evcil hayvanların yerini almaya aday yapay zekaya sahip tüylü robot
Mevcut elektrikli araç üretimi ile dünya elektrikli araca geçemez..
Dünyada fakir Avrupa'nın çöplerini kullanan bir sürü Afrika Asya ülkeleri var.. buralarda para yok millet açıkta yatıyor kapıda tuktuk denilen müç lastikli falan arabamsı motorsikletimsi bir aracı var böyle milyarca insan var..
Kısaca elektikli yayıılması alt yapı olarakda yaygınlaşma adınada Dünya çapında zor..
Geriye iki şık kalır.. ya temiz doğayı kirletmiycek benzinli dizel motorda çalışabilecek bir yakıt üreticikler.. yada içden yanmalı motorlara LPG gibi bir kit takıp aracı hidrojenle falan temiz yakıtla çalıştırıcaklar yada son adım bu adımı atlayıp direk uçak kişisel araçlara geçicekler...
Kaldır tüm vergileri. Ver araç başı 25 bin dolar. Tesla almayan ne olsun.
İşin diğer tarafında TT Customs'ın ürettiği yerli motorsiklet vardı. Devlet bize zorluk çıkardı diyerek projeyi iptal etmişlerdi. Bürokratik anlamda zorluktan bahsediyorlardı sanırım.
Esas farklılık rüzgara kapılmışken bir şey yaparak değil, bu tip konularda geleceği öngörüp riskler alarak yaratılır.
Yine de gelişme olması sevindirici, geç olsun güç olmasın.