Anlık Bildirim

Fransa, son teknoloji askeri iletişim uydusunu uzaya fırlattı

Fransa, dünya çapındaki tüm Fransız silahlı kuvvetlerinin iletişimini sağlamak için tasarladığı “son teknoloji” askeri iletişim uydusunu cumartesi günü başarılı bir şekilde uzaya fırlattı.

Fransa hükümeti, rakip ülkelerin askeri uzay teknolojisine yaptığı yoğun yatırımların ardından 2019’da bir uzay kuvvetleri komutanlığı kurma kararı almıştı. Bunun ardından da askeri uzay teknolojisine yatırımlar ülkede başlamıştı. 

Dün yapılan bir lansmanla da bu yatırımlardan biri gerçekleştirilmiş oldu. Fransa, dünya çapındaki tüm Fransız silahlı kuvvetlerinin iletişimini sağlamak için tasarladığı son teknoloji askeri iletişim uydusunu başarılı bir şekilde uzaya fırlattı.

Uzay Kuvvetleri’nden Albay Stephane’nin “karadan ve uzaydan gelen saldırılara dirençli” olarak tanımladığı Syracuse 4A uydusu, bir Ariane 5 roketi ile Cumartesi günü geç saatlerde Fransız Guyanası’ndan havalandı ve hedefine 38 dakika sonra ulaştı.

Yakın çevresini inceleyebilen ve olası saldırılardan kaçmak için hareket etme kabiliyetine sahip olan uydu, son teknoloji bir askeri iletişim uydusu olarak nitelendiriliyor ve Fransız ordusunun küresel çapta iletişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

“Saldırılara karşı dirençli”


Lansmanın sağlayıcılarından Arianespace görevle ilgili yaptığı açıklamalarda, “Son teknoloji donanımı (karışma önleyici anten ve yerleşik dijital şeffaf işlemci)  sayesinde Syracuse 4A, gelen saldırılara karşı dirençli olacak” ifadeleri kullanıldı. Uzmanlardan Marc Finaud’da AFP’ye verdiği demeçte uydunun nükleer bir patlamadan kaynaklanacak olan elektromanyetik darbelere de dayanıklı olduğunu söyledi. 

Nükleer bir patlamadan kaynaklanacak olan elektromanyetik darbelere dayanıklı

Fransa ayrıca, geçtiğimiz mart ayında uydularının savunma yeteneğini test etmek için uzayda askeri tatbikatlara başlamıştı ve bu tatbikatları Avrupa ve Fransız ordusu için bir ‘ilk’ olarak nitelendirmişti. 

Fransa’nın uzay programlarına yaptığı yatırımlar 2019-2025 bütçe döneminde 5 milyar dolar olacak şekilde ayarlandı. Ancak bu miktar, Çin ve ABD gibi ülkelerin uzay teknolojilerine yaptığı harcamaların yalnızca küçük bir kısmına denk geliyor ve ülkelerin uzay yarışı arasındaki farkı ortaya koyuyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim