
Keşfet’e AI özetleri geldi
Şimdilik ABD’de kullanıma alınan bu özetlerin aynı zamanda “hatalı olabilir” uyarısıyla verildiği de görülüyor. Özellik henüz her haberde görünmese de zamanla yaygınlaşması bekleniyor. Zira Google, bunun bir test olmadığını ve resmi bir lansman olduğunu söylüyor. Şirket, özellikle spor ve eğlence gibi trend yaşam tarzı konularına odaklandığını belirtiyor.

Trafikler düşüyor
Yapay zeka özetlerinin yanı sıra, Google Keşfet’te başka sunum biçimleri de deneniyor. Bazı haberlerin altında madde madde özet bilgiler yer alırken, bazı içerikler ilgili haberlerle birlikte gruplanıyor.
Google, yayıncıları desteklemek amacıyla geçtiğimiz aylarda Offerwall adında yeni bir sistem tanıttı. Bu özellik sayesinde içerik üreticileri, kullanıcıların anket doldurarak, bültene abone olarak, reklam izleyerek ya da mikro ödemelerle içeriğe erişmesini sağlayabiliyor. Ancak birçok medya kuruluşu için bu adım trafik düşüşünün hızına yetişemeyen geç bir çözüm olarak değerlendiriliyor.
Similarweb verilerine göre, Haziran 2025 itibarıyla küresel ölçekte arama motoru trafiği bir önceki yıla göre yüzde 15 azaldı. Ayrıca, haber aramalarının tıklamaya dönüşmeden sonuçlandığı oran Mayıs 2024’te yüzde 56 iken Mayıs 2025’te yüzde 69’a yükseldi. Organik trafik ise aynı dönemde 2,3 milyar ziyaretten 1,7 milyarın altına geriledi.
Uzun süredir yayıncılar için önemli bir trafik kaynağı olan Google Keşfet’in de yapay zeka özetlerine yönelmesi, bu kanalın da giderek daha az tıklama sağlayan bir platforma dönüşmesine neden olabilir.
Bilgi-lenememek
Elbette buna sadece “tık” ve “gelir” penceresinden de bakmamak gerek. Yapay zeka özetleri, bilgiye erişim biçimini kökten değiştirirken aynı zamanda önemli riskler de barındırıyor. Otomatik oluşturulan içerikler, karmaşık olayları basitleştirip bağlamından koparabilir ya da eksik ve yüzeysel aktarım nedeniyle okuyucuyu yanıltabilir. Üstelik bu özetlerde yer alan bilgiler, orijinal haberlerin içeriğini tam olarak yansıtmayabilir. Bu da özellikle hassas konularda detaylardan arındırılmış, kırpılmış ve bağlamı eksik bilgilerle kamuoyunun yönlendirilmesi riskini beraberinde getiriyor. Yanlış anlama ya da hatalı kanaat oluşturma ihtimali, bilgiye dayalı karar alma süreçlerini de doğrudan etkileyebilir.
Bu haberi ve diğer DH içeriklerini, gelişmiş mobil uygulamamızı kullanarak görüntüleyin:


ulan hiç mi herhangi bir rezervi olmaz bir ülkenin ya Yüzde 93’ü maden sahası olan il “TEMA Vakfı'nın 2019 yılından bu yana sürdürdüğü ruhsat haritası çalışmaları kapsamında, 29 ilde altın, gümüş, kömür ve bakır gibi IV. Grup maden ruhsatlarının yoğunluğu incelendi. 29 ilin yüzölçümünün ortalama %67'sinin bu madenlere ruhsatlandırılmış durumda. Gümüşhane'nin %93'ü, Kütahya'nın ise %92'si IV. Grup madencilik ruhsatlarıyla kaplanmış. Yaptığımız çalışmada sadece IV. Grup maden faaliyetlerine baktık. Bu oranlara kum, mermer, taş ocakları dahil değil.” https://gazeteoksijen.com/turkiye/1985den-beri-30-kez-degistirildi-en-tehlikeli-maden-kanunu-teklifi-tbmmde-gorusulecek-244899 Maden çıkartacağız diye, özellikle kömür, Memleketin 4 1 tarafı yıllardır talan edilmekte. İnsanlar üretimden ve yaşam alanlarından koparılmakta. Güncel durum: https://www.gazetepencere.com/gundem/ankarada-zeytinleri-icin-nobet-tutan-koyluler-aclik-grevi-karari-aldi-665635h
anasını satayım dünyadaki bütün rezervler bizim toprakları es geçmiş ulan hiç mi herhangi bir rezervi olmaz bir ülkenin ya