Anlık Bildirim

GPRS nedir, ne işe yarar? GPRS açma ve kapatma

Mobil iletişimin evriminde önemli rol oynayan GPRS nedir, ne işe yarar? Turkcell, Vodafone, Türk Telekom GPRS nasıl kapatılır ve açılır? GSM'in gelişmiş versiyonu hakkında her şey burada!

GPRS, ilk olarak sesli iletişim için oluşturulmuş bir teknoloji olsa da cep telefonları ve diğer mobil cihazların aynı ağ üzerinden veri göndermesine izin vermiş ve mobil iletişimde tamamen yeni bir çağ başlatmıştır. Peki, GPRS ne demek, ne işe yarar? GPRS hakkında her şey burada.

GPRS nedir 💡

gprs ne demek anlamı
GPRS açılımı; General Packet Radio Services’tır. GPRS, Türkçede Genel Paket Radyo Servisi anlamına gelir. GPRS nedir kısa bilgi olarak; GPRS, kablosuz ve hücresel ağ iletişim hizmetleri için paket anahtarlama protokolüdür.

GPRS, paket tabanlı teknolojileri kullanarak orta düzeyde yüksek hızlı veri aktarımını mümkün kılmak için 2G ve 3G hücresel ağlarda çalışan bir mobil iletişim standardı olarak tanımlanabilir.

GPRS, esas olarak bilgilerin mobil ağlar üzerinden iletilmesine olanak tanıyan bir paket anahtarlama teknolojisidir. İnternet bağlantısı, MMS ve diğer veri iletimi türleri için kullanılır. GPRS, cep telefonlarının yanı sıra dizüstü bilgisayarlar, el cihazları tarafından destekleniyor.

GPRS, ticari ve kurumsal uygulamalar da dahil olmak üzere bir dizi işlev sağlayan internet protokolleriyle ilgili bağlantıları kolaylaştırmak için kullanılabiliyor. İletimden önce bilgiler ayrı paketlere bölünür ve çekirdek ağ ve radyo aracılığıyla yönlendirilir. Alıcının ucunda veriler yeniden eklenir. GSM (Mobil iletişim için küresel sistem), 2G hücresel ağ için birincil standartken; GPRS, gelişmiş versiyonudur.

2.5G olarak da bilinen GPRS, eskiden ağ üzerinden erişilebilen en hızlı seçenekti ancak hız ve güvenilirlik açısından 3G, 4G LTE ve 5G ağlarının oldukça gerisinde kaldı. Bununla birlikte, özellikle kırsal bölgelerde ve başka gelişmiş teknolojilerin olmadığı gelişmekte olan ülkelerde hâlâ kullanılıyor.

GPRS modülü nedir? GSM modülü veya GPRS modülü, bir mobil cihaz veya bilgisayar ile GPS veya GPRS sistemi arasında iletişim kurmak için kullanılan bir çip veya devredir. Modem (modülatör-demodülatör) burada kritik bir parçadır.

GPRS ne işe yarar 🤔

gprs teknolojisi ne işe yarar Tam Boyutta Gör
GPRS, 2G cep telefonu ağlarında veri aktarımı yönetimi. GPRS, mobil kullanıcılara internet erişimi sağlamak amacıyla Küresel Mobil İletişim Sistemi (GSM) ağı tarafından 2000 yılında hayatımıza girdi.

GPRS servisi, daha yeni 4G LTE ve 5G yüksek hızlı hücresel ağlardan çok daha yavaş veri hızlarına sahiptir. GPRS, cep telefonu ve bilgisayar kullanıcıları için 114 Kbps’e kadar çevirmeli internet bağlantısına yakın hızlar vaat eder. GPRS, zaman içinde gelişerek 384Kbps’e kadar daha hızlı veri aktarım hızları sağlayan EDGE’e (GSM Evrimi için Gelişmiş Veri) dönüştü. GPRS ve EDGE'in yerini büyük ölçüde 3G ve 4G LTE mobil veri teknolojileri aldı.

GPRS özellikleri nelerdir 👇🏻

  • GPRS, verilerin hücresel ağ üzerinden iletilmesine olanak sağlayan kablosuz bir iletişim hizmetidir.
  • GPRS, verileri iletmek için paket anahtarlama teknolojisini kullanır.
  • GPRS her zaman açık bağlantı sunar.
  • GPRS, GSM gibi önceki nesil hücresel ağlarla karşılaştırıldığında daha hızlı veri aktarım hızları sağlar.
  • GPRS, mobil internette gezinme ve e-posta gibi yeni uygulama ve hizmetlerin geliştirilmesine olanak sağlar.
  • GPRS, 3G ve 4G gibi modern hücresel veri teknolojilerinin öncüsüdür.

GPRS nasıl açılır ve kapatılır 📲

gprs kapatma açma nasıl yapılır Tam Boyutta Gör
Türk Telekom, Vodafone, Turkcell’de GPRS açma ve kapatma seçeneği internet ayarlarında mevcut. GPRS ayarının açılması ve kapatılması için en basit yol hizmet alınan operatörün müşteri hizmetlerine ulaşmaktır. Turkcell abonesiyseniz 532, Vodafone abonesiyseniz 542, Türk Telekom abonesiyseniz 444 1 444’i arayarak müşteri temsilcisine GPRS ayarlarını yaptırabilirsiniz. Müşteri hizmetleri numarasını aramak, GPRS kapatmanın en hızlı yoludur.

Vodafone internet ayarları nasıl yapılır ⬇️

  • Vodafone Online işlemlerde telefon ayarları menüsünden
  • 7000# numarasını tuşlayarak
  • GPRS / GPRS AYAR yazıp 7000’e SMS göndererek

Turkcell internet ayarları nasıl yapılır ⬇️

  • Turkcell uygulamasından internet ayarları menüsünden
  • 532 numarasını tuşlayarak
  • INTERNET yazıp 2222’ye SMS göndererek

Türk internet ayarları nasıl yapılır ⬇️

  • Türk Telekom Online işlemlerden
  • INTERNET ACIK yazıp 5555’e SMS göndererek
  • 444 1 444 numarasını tuşlayarak

GPRS, mobil veri bağlantısında devrim yaratan ve günümüzün mobil iletişim ortamını şekillendirmede önemli bir rol oynayan çığır açan bir teknolojiydi. Yüksek hızlı mobil internete doğru ilk adım olan GPRS, daha yüksek veri hızları, “her zaman açık” bağlantı ve uygun maliyetli veri kullanımını mümkün kıldı. Mobil uygulamalar, e-ticaret ve bilgi erişilebilirliği üzerindeki etkisi çok büyük oldu ve bugün yaşadığımız mobil odaklı dijital çağa önemli katkıda bulundu. O zamandan beri yeni nesil mobil veri teknolojileri ortaya çıkmış olsa da GPRS, mobil iletişimin devam eden evriminde her zaman önemli bir kilometre taşı olarak hatırlanacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim