Anlık Bildirim

Güneş enerjisi ve tarım birbirini destekliyor

Güneş enerjisi ve tarım aslında birbirini tamamlayan muhteşem ikili olabilir. Her ikisi de açık hedef olduğu tehditler için aslında temelden birbirine muhtaç.   

Güneş enerjisi ve tarım ilişkisi Tam Boyutta Gör

Dünyanın nüfusu arttıkça tarım alanları ve enerji ihtiyacı beraber artmakta ancak bu alanlar bazen birbirleri ile rekabet etmek zorunda kalabiliyor. Buna en güzel çözüm tarım ve güneş panellerini bir arada kullanmak olabilir. Hatta şimdiden dünya genelinde bu odakta çalışmalar başlamış durumda.

Tabi buna en çok karşı çıkacak çiftçiler bile tarıma faydalarını gördükçe ve ekstra gelir elde ettikçe geçiş noktasında en fazla istekli grup haline gelmeye başlamış durumda. Peki güneş panelleri nasıl oluyor da tarım arazilerine fayda hatta faydalar sağlayabiliyor?

Bitkiler ihtiyaç duyulandan daha yoğun şekilde güneşe maruz kalırsa aşırı sıcak ile mücadele etmek için çok fazla su ihtiyaçları oluyor. Ayrıca aşırı yağış, don, fırtına ve kar yağışı gibi etkenlere karşı da çeşitli korumalar sağlamak da önemli. İşte güneş panelleri tarım arazileri üzerine konumlandırıldığında bu gibi etkenlere karşı koruma sağlayabilecek. Tabi tarım arazisine ödenen ekstra kira gelirinin ya da sağlanan enerjinin satışından sağlanan kâr da işin bir başka güzel ayrıntısı.

Tarım için güneş panellerinin arıtısı bu şekildeyken güneş panelleri için tarım alanlarının ne gibi faydası olabilir? Bu noktadaysa en önemli ve ilginç konu ise ısı avantajı. Bitkilerin güneş panellerinin altında olması ve bu sayede ortamı serinletmesi sayesinde güneş panellerinin ısısı düşmekte ve verimleri %10 oranında artmakta.

Tabii bazı maliyetler de artıyor doğal olarak. Yerden yaklaşık 4 metre yükseliğe monte edileceği için yapım, bakım ve montaj masrafları biraz artıyor. Tüm bunlara karşın güneş enerjisi içi yapılan hesaplara göre bu durumda bile kömür ve fosilden ucuza gelmekte.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim