Anlık Bildirim

Güneş ışığı ve havadan yakıt üretmenin bir yolu bulundu

Yayınlanan yeni bir çalışmaya göre araştırmacılar, güneş ışığı ve hava kullanarak yakıt üretebilen yeni bir sistem oluşturdu. Bu yeni yakıtın havacılık sektöründe kullanılabileceği belirtildi.

Nature dergisinde geçtiğimiz haftalarda yayınlanan bir araştırmaya göre bilim insanları,  güneş ışığından enerji alarak su ve karbondioksitten yakıt üretebilen yeni bir sistem oluşturdu.

Üretilen sistem Zurich'te denendi Tam Boyutta Gör

Uzmanlar, güneş ışığı ve havadan yakıt üreten bu yeni sistemin laboratuvardan ziyade dışarıda da çalışabileceğini düşündükleri için oldukça dikkat çekici ve önemli olabileceğini ifade ediyorlar.

Çalışmayı yürüten mühendislerin açıklamalarına göre bu yeni sistem, havacılık ve denizcilik gibi sektörlerde karbon nötr yakıtlar üretmek için kullanılabilir ve karbon emisyonlarında önemli bir düşüş sağlayabilir. Ancak araştırmacılar, bu hedeflere ulaşmak için daha detaylı araştırmaların ve sistemsel geliştirmelerin yapılması gerektiğini belirtiyor.

Zürih’te yer alan İsviçre Federal Teknolojisi Ensistüsü’nde (ETH Zurich) bulunan mühendis Aldo Steinfeld ve ekibi bu sistemin çalışan bir versiyonunu kurmaya çalıştı. Sistem üç parçadan oluşuyordu: Birinci parça havadan karbondioksit ve su alan bir hava yakalama ünitesi, ikinci parça güneş enerjisini kullanarak hava yakalama ünitesinin topladığı ‘malzemeleri’ sentez gazı olarak adlandırılan karbonmonoksit ve hidrojen karışımına dönüştürebilen bir güneş ünitesi, son olarak da oluşan bu gazı yakıt olarak kullanılabilecek şekilde sıvıya dönüştürebilen başka bir ünite.

Sistem üç parçadan oluşuyor

Sistem için büyük alanlara ve yatırımlara ihtiyaç olacak

Uzmanlara göre bu sistem yeteri kadar büyütülebilirse şu anda havacılık ve denizcilikte kullanılan yakıt ihtiyacını önemli derecede karşılayabilecek.  Ancak bu üretim tesislerinin oluşturulması için çöller gibi büyük alanlara ihtiyaç olacak ve bu yeni sistemle üretilen yakıt başlangıçta şu an kullanılan yakıtlardan daha pahalı olacak.

Bu yüzden de araştırmacılar, sisteme yönelik büyük yatırımların yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim