Anlık Bildirim

iPhone'un ilk prototip çalışmalarının Sony'den esinlendiği iddia ediliyor

Apple ile Samsung arasında yaşanan patent davası nedeniyle, Apple'ın mahkemeye sunduğu dökümanlar içerisinde ortaya çıkan iPhone ve iPad prototipleri yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi.

Pek çok otorite dökümanlardaki farklı konulara dikkat çekti. Örneğin Reuters, Apple'ın ürünlerinden kazandığı kar marjını detaylı olarak inceledi. Apple mali raporlarında bu kadar ayrıntıya girmiyordu.  

Wall Street Journal, ürünlerin pazarlanması konusunda Apple'ın bizzat yaptırdığı pazar araştırmalarına değindi.

Bazı kaynaklar da Samsung'un dökümanlarında bizzat firmanın çalışanları tarafından iPad'e olan büyük benzerliğin tartışıldığını, Google'ın bu benzerlik nedeniyle Samsung'u uyardığı, hatta bazı mağazalarda müşterilerin benzerlik nedeniyle iPad yerine Galaxy Tab modelleri satın aldığı yönünde raporlara yer verildiğini belirtiyor.

Ancak asıl büyük iddia Samsung'un kendisinden geldi. Firma, dökümanlarda yer alan devrimsel iPhone tasarımının aslında orijinal olmadığını ve Sony modellerinden ilham alınarak yapıldığını iddia ediyor. İddianın kaynağı ise 2006 yılında Businessweek ile Sony tasarımcıları Takashi Ashida ve Yujin Morisawa arasındaki bir röportaj. 

Bu röportajdan sonra Apple başkan yardımcısı Tony Fadell, Jobs ve baş tasarımcı Jonathan Ive'a giderek daha küçük ve daha şık bir iPhone tasarlanması fikrini iletti.

Röportaj firma içinde incelendikten sonra endüstriyel tasarımcı Shin Nishbori, Sony benzeri bir telefon tasarlamak için görevlendirildi. Nishbori, CAD çizimleri ve üç boyutlu modellemeler hazırladı. Hatta çizimlerdeki Sony logosu, baş tasarımcıya ithafen Jony olarak değiştirildi. 

Diğer bir Apple tasarımcısı Richard Howarth, tasarımı gördükten sonra boyut ve şekil olarak en iyisi olduğuna karar veriyor ve final iPhone tasarımı yolunda Sony tarzındaki bu modelleme projenin gidişatını değiştiriyor.

Samsung bu noktada iddialarını sağlam bir temele oturtmak için çalışıyor. Çünkü Apple, Galaxy modellerinin birebir kopyaladığını iddia ettiği iPhone tasarımını Sony'den ilham aldıysa, Samsung'u suçlaması için bir hakkı kalmıyor. Çünkü Samsung; Apple'ın iPhone'u tasarlarken Sony ve diğer firmalardan ödünç aldığı konsepti temel alıyor.

Samsung 2006 yılında firma içerisinde bu konu etrafında gönderilmiş epostaların da mahkemeye sunulmasını istiyor. 

Samsung iddiasını kanıtlarsa, Apple'ın iPhone kopyası olduğu iddiasıyla açtığı davaların düşme ihtimali ortaya çıkıyor. Bu konu Apple ile Samsung arasındaki patent davalarının gidişatını değiştirecek kadar önemli.
iPhone'un ilk prototip çalışmalarının Sony'den esinlendiği iddia ediliyor

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4064 kez okundu.
37 kişi, toplam 38 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
sony
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim