Anlık Bildirim

IBM’nin yeni kuantum yongası süper bilgisayardan bile iyi

IBM Eagle adındaki kuantum işlemcisi süper bilgisayarlar tarafından simüle edilemeyeceği iddiasında. Yüksek bir kuantum hacmi olan IBM Eagle devrim yapmayı istiyor. 

Kuantum bilgisayar

Bilgisayar dünyasına son yıllarda giren bir kavram var ki o da kuantum bilgisayar sistemleri. Kuantum bilgisayarı, kuantum fiziği ilkelerini kullanan ve standart bilgisayarların en yüksek hesaplama kabiliyetinin çok üzerinde hesaplama yapabilen sistemlere deniyor.

Kuantum hesaplamaları nedir?

Standart bilgisayar sistemlerinde 1 ve 0 bit değerlerini kullanıyoruz. Kuantum tarafında ise Qubit değeri kullanılıyor. Qubit aynı anda 1 ve 0 bitlerini işleme kapasitesine sahip. Her bir Qubit bir süper iletken devre üzerinde bulunuyor. Kuantum fiziği de işte burada devreye giriyor.

Standart bilgisayar donanımlardan transistör sayısı arttıkça işlem kapasitesi de artıyor ancak elektriksel yapıların bir noktadan sonra tekrar yenilenmesi gerektiği için işlem süreci uzamaya başlıyor. Kuantum bilgisayarların ışık hızına yakın bir sürede tüm işlemleri tamamlayabileceği belirtiliyor. Bu bakımdan yüksek yoğunluklu işlemlerde kuantum bilgisayarlara ihtiyaç doğuyor. Normalde Qubitler çok kırılgan olduğu için uzay sıcaklığından 250 kat daha soğuk ortamlarda tutulması gerekiyor. Ayrıca veri kaybını önlemek için de çok iyi birleştirilmesi gerekiyor.

IBM Eagle

IBM Eagle farkı

IBM uzun süredir kuantum bilgisayarların geliştirilmesi için çalışıyor. Bu hafta kuantum bilgisayarların hayata geçmesi adına önemli bir adım attı. Eagle adını verdiği kuantum işlemcisi 127 Qubit performans değerine sahip ve süper bilgisayarlar tarafından simüle edilemeyen ilk örnek olduğu ifade ediliyor. IBM bu yongayı simüle etmek için dünyadaki tüm insanların toplam atom sayısından daha fazla klasik bitlere ihtiyacımız olduğunu belirtiyor. 

Eagle işlemcisinde kontrol bileşenleri çoklu fiziksel katmanlara yerleştirilmiş. Qubitler ise tek bir katmanda toplanıyor. Bu tasarımın kuantum bilgisayar sektöründe yeni bir devrim olduğu ifade ediliyor. 

Diğer bir yenilik ise kuantum hacminin hesaplanabilmesi. Daha önce tek bir açıdan hesaplanan kuantum performansı yeni kuantum hacmi parametresi ile hem farklı açılardan hem de birbiri ile etkileşimi üzerinden ölçülüyor. 
Yüksek kuantum hacmi daha yetenekli bilgisayarlar anlamına geliyor. Honeywell tarafından kısa süre önce geliştirile kuantum bilgisayarı da sadece 10 bağlı Qubit ile 128 Qubit hacime ulaşabiliyordu. Eagle gelecek ay program kapsamındaki müşterilerine dağıtılacak. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10963 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
IBM, kuantum bilgisayar ve Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim