Anlık Bildirim

"Hubble" sayesinde iki tane daha galaksi keşfedildi

Geçtiğimiz günlerde iki tane galaksi keşfedildi. Bu galaksiler Perseus Galaksi Kümesi içerisinde görüldü ve galaksiler Dünya'dan yaklaşık 350 milyon ışık yılı uzaklıkta.

İki tane galaksi keşfedildi Tam Boyutta Gör

Geçtiğimiz günlerde Hubble'ın Geniş Alan Kamerası (WFC3) kullanılarak uzaydan bir fotoğraf çekildi. Fotoğrafta iki tane devasa gökadaya veya galaksiye rastlanıldı. Yukarıdaki fotoğrafta görülebilecek olan solda yukarıda yer alan merceksi gökada 2MASX J03193743+4137580 olarak adlandırıldı. Sağda daha net görünen sarmal gökada ise daha basit bir şekilde UGC 2665 olarak adlandırıldı. Her iki gökada da Dünya'dan yaklaşık 350 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Ve her iki gökada ada bilinen Perseus Gökada Kümesi'nin içerisinde yer alıyor. 

Hatırlarsak Perseus, Yunan mitolojisinde önemli biridir. Yarı-Tanrı (Zeus'un oğludur) ve yarı-insan olması bir yana ayrıca Medusa'yı öldürebilmiştir. Konuya dönersek, bu Perseus Gökada Kümesi'nin yalnızca küçük bir kısmı görüntülenebiliyor henüz. 

Görüntünün böylesine iyi olmasının sebebi elbette WFC3 kamerasının güçlü çözünürlüğü ve yüksek hassasiyeti. WFC3 hem görünür hem de kızılötesi ışığa duyarlı bir şekilde geliştirilmiştir. Öte yandan şimdiki incelemelere göre bu Perseus Kümesi diğer dalga boylarından çok daha farklı görünüyor. Normalde bu düzeyde galaksiler arasındaki boşluklar karanlık ve "sakin" görünürken, buradaki X-ışını emisyonu gözlemlendiği takdirde Perseus Kümesi parlak yoğun bir ışık yayıyor gibi görünüyor. Ancak şimdilik araştırmacılar bunun sebebini anlayamadı. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim