Anlık Bildirim

İklim değişiklikleri dünyanın kararmasına sebep oluyor

İklim değişikliklerinin etkisi gün geçtikçe artıyor. Yapılan yeni bir araştırmada da bilim insanları, 20 yılda iklim değişiklikleri sebebiyle gezegenin gittikçe karardığını ortaya çıkardı.

Geophsical Research Letters’da yayınlanan bir araştırmada bilim insanları dünyanın gittikçe karardığını ortaya çıkardılar. Bunun sebebi ise her gün yeni bir etkisi ile karşılaştığımız iklim değişiklikleri.

Dünya artık daha az ışık yansıtıyor Tam Boyutta Gör

 

Uzmanlara göre okyanusların ısınması nedeniyle parlak bulutlar azalıyor. Bu sebeple de güneş ışınları uzaya daha az yansıyor ve dünya gittikçe kararıyor. Ayrıca bu durum, gezegenimizin daha fazla ısınmasına sebep oluyor.

Araştırmacılar bu çalışma için 1998 ile 2017 yılları arasındaki albedo (yüzeylerin yansıtma gücü) oranlarını ölçtü. İncelemeler sonucunda da gezegenin şu an 1998 yılına kıyasla metrekare başına yarım Watt (0,5) daha az ışık yansıttığı ortaya çıktı. Bu da gelen güneş ışınlarının yalnızca %30’unun geri uzaya yansıtıldığını gösterdi.

New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nden fizikçi Philip Goode çalışma ile ilgili, “Son üç yıldaki albedo oranındaki düşüş bizi çok şaşırttı” ifadelerini kullandı.

Parlak bulutlar azalıyor Tam Boyutta Gör

Parlak bulutlarda azalmalar görüldü

Bilim insanları buna neyin sebep olduğunu anlamak için uydu ölçümlerini inceledi. Bunun sonucunda da Pasifik Okyanusu üzerindeki parlak, yansıtıcı bulutlarda önemli derecede azalmalar olduğu ortaya çıkarıldı.

Uzmanlara göre bu azalmanın ana sebebi iklim değişiklikleri. Okyanuslardaki su sıcaklığının artması parlak bulutlarda azalmaya yol açtı ve albedo oranını düşürdü.

Bu araştırmanın ardından bilim insanları bu konuda daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulundu ve iklim değişikliklerinin albedo oranlarına olan etkisinin ciddiye alınması gerektiğinin altını çizdi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim