Anlık Bildirim

İklim krizine bağlı can kayıpları artıyor

Yapılan son araştırmaya göre iklim değişikliğine bağlı ısı artışından kaynaklanan can kayıpları, diğer ısı artışında olan can kayıplarının %37'sini oluşturuyor.

İklim Krizine bağlı can kayıpları artıyor Tam Boyutta Gör

Pazartesi günü Nature Climate Change'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, iklim değişikliği her yıl küresel ısı kaynaklı ölümlerin üçte birinden fazlasına neden oluyor. Yetmiş bilim insanı 1991'den 2018'e kadar 732 şehirde ısı ölümlerini değerlendirdi ve dünya çapındaki ölümlerin %37'sinin doğrudan iklim değişikliğine bağlı olduğunu buldu. Toplamda sadece seçilen şehirlerden yılda ortalama 9.700 ölümün insan kaynaklı ısınmadan sorumlu tutulabileceğini vurguladılar.

İncelenen 200 ABD şehrinde, yıllık ortalama 1.100 ölüm, iklim değişikliği nedeniyle yaklaşık %35 iken, Hawaii %82 ile iklime bağlı ölümlerin en yüksek oranına sahipti. İsviçre'deki Bern Üniversitesi Sosyal ve Önleyici Tıp Enstitüsü'nde epidemiyolog olan Ana Vicedo-Cabrera verdiği bir demeçte, bu ölümlerin doğrudan bizim sebep olduğumuz şeyler olduğunu belirtti. 

Washington Üniversitesi Sağlık ve Küresel Çevre Merkezi'nde profesör olan Kristie L. Ebi New York Times'daki konuşmasında “İklim değişikliğinin ısıya bağlı ölümleri nasıl değiştirdiğini anlamaya çalışmak düşünceli, anlayışlı ve akıllıca bir yaklaşım” dedi. 

Thomson Reuters iklim değişikliğinin neden olduğu “ısı şoklarının” Bangladeşli gıda kaynaklarını tehdit ettiğini, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerin iklim değişikliğinin yol açtığı tehlikeleri ele almak için “ısı memurları” olarak adlandırdığını ve İngiliz Met Office'in ısının artacağı konusunda uyardığı için çalışmanın bulguları yayınlandı.

Görünen o ki önümüzdeki iklim krizleri artık o kadar da önümüzde değil. Yani şu an dünyanın pek çok yanında ısı kaynaklı ölümlerin yükselişi söz konusu. Ancak bu durum kişisel önlemelerle ve vicdan rahatlatan etkinliklerle değil, uluslararası bir şekilde müdahaleyi gerektiriyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim