Anlık Bildirim

Intel’den sürpriz hamle: SiFive girişimini satın almak istiyor

RISC-V mimarisi konusunda önemli projeleri olan SiFive girişimi Intel tarafından satın alınmak isteniyor. Intel toplamda 2.1 milyar doları gözden çıkarmış durumda.

Intel’den SiFive hamlesi Tam Boyutta Gör

Son dönemin belki de en önemli satın alım hamlelerinden birisine şahit olabiliriz. Nvidia’nın ARM platformunu bünyesine katmasının ardından Intel’in de benzer bir mimari üzerinde çalışan SiFive ile ilgilendiği ortaya çıktı. 

SiFive pek çok devin radarında

SiFive girişimi açık kaynak RISC mimarisi RISC-V üzerinde oldukça uzman. Hatta en dikkat çekeni de diyebiliriz. İlk RISC-V tabanlı bilgisayarı geçen yıl duyuran firmanın farklı geliştirici kartları da yer alıyor. Jim Keller yeni yonga girişimi Tenstorrent için SiFive’dan mimari tedariği bile yapmıştı. 

SiFive ayrıca bellek tasarımları konusunda da başarılı. GlobalFoundries ile HBM2e bellek üretimi konusunda ortaklığı mevcut. Saudi Aramco, Qualcomm ve Intel gibi pek çok firmadan yatırımı var. Hali hazırda piyasa değeri 500 milyon dolar civarında. Intel’in x86 mimarilerini lisanslayacağı ve üçüncü taraf ARM mimarilerine döküm hizmeti sunacağı Intel Döküm Hizmetleri – IFS’nin ilk müşterisi SiFive idi. 

Intel’den SiFive hamlesi Tam Boyutta Gör

Intel’in SiFive için 2.1 milyar doları gözden çıkardığı belirtiliyor. Elbette mobil dünyada bir hamle beklemek pek mümkün değil. Nvidia gibi müşterilerine özelleştirilmiş RISC-V tasarımları sunması daha olası. 
50 ülkede 1000 üyesi olan RISC-V topluluğu ücretsiz lisanslama sayesinde geniş bir kitleye ulaşmış durumda. Western Digital yılda 2 milyar RISC-V kontrolcüsüne ürünlerinde yer veriyor. Alibaba gibi Çinli firmaların dışa bağımlılığı azaltmak adına RISC-V mimarisine yöneldiği biliniyor. Intel’in bunu da göz önüne aldığı muhakkak. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim