Anlık Bildirim

Intel Ponte Vecchio performans olarak Nvidia A100’e fark atıyor

128 çekirdek barındıran Intel Ponte Vecchio adlı hızlandırıcı 45 TFLOPS seviyelerine kadar çıkarak Nvidia için ne kadar büyük bir tehdit olacağını gösteriyor.

Intel Ponte Vecchio tanıtıldı Tam Boyutta Gör

Oyuncu tarafında Intel Arc isimlendirmesiyle ekran kartı rekabetine katılmaya hazırlanan Intel’in sunucu tarafında da önemli sürprizleri var. Yeni hızlandırıcı çözümleri Nvidia Ampere mimarisini zorlayacak. 

Intel Ponte Vecchio neler sunacak?

Intel’in hafta içi yaptığı etkinlikte bilgilerini paylaştığı teknolojilerden sunucular da nasibini alıyor. Intel Ponte Vecchio kod adıyla sunuculara yönelik hazırlanan hızlandırıcı sistemi 45 TFLOPS seviyesine ulaşıyor. Nvidia A100 hızlandırıcısı 19.5 TFLOPS performans sergilerken AMD Radeon Instinct MI100 ise 23.1 TFLOPS seviyelerinde geziniyor. 

Intel Ponte Vecchio sunuculara yönelik tasarlanan Intel Xe Core çekirdeklerini temel alıyor. Şirketlerin ihtiyaçlarına göre farklı ölçeklendirmeler yapabilen Ponte Vecchio bu sayede performansı da önemli ölçüde arttırıyor. 

Bir Intel Xe Core çekirdeğinde 8 adet 512-bit vektör motoru, 8 adet 4096-bit matriks motoru ve büyük bir 512KB Seviye 1 ön bellek barındırıyor. Xe HPC Slice adı verilen modülde 16 Xe Core çekirdeği bulunuyor. 

Intel Ponte Vecchio çok iddialı Tam Boyutta Gör

Ponte Vecchio OAM adı verilen temel hızlandırıcıda iki yığın yonga ve her yongada 4 HPC Slice olmak üzere toplamda 128 Xe Core ile 128 ışın izleme birimi yer alıyor. Bellek bant genişliği 5TB/s seviyesine ulaşırken iç bağlantı hızları da 2TB/s seviyesinde gerçekleşiyor. 

Intel ihtiyaca göre 4 adet Ponte Vecchio OAM modülünü bir araya getiriyor veya 4 modülün yanına 2 adet Xeon Sapphire Rapids işlemcisi ekliyor. 600W ısıl tasarım gücüne kadar ulaşan bu sistemleri sıvı soğutma ile desteklenmesi tavsiye ediliyor. 

1.37 GHz hızında çalıştığı tahmin edilen bu grafik hızlandırıcılar Intel açısından sunucu tarafında önemli bir hamle olacak. İşlemci tarafında zaten hâkim bir paya sahip olan Intel iş grafik hızlandırıcılara gelince hakimiyeti Nvidia’ya bırakıyor. Ponte Vecchio bu anlamda var olma mücadelesi verecek. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim