Anlık Bildirim

İrlanda kendini kurtarmak için Apple'ın cezasını temyize götürüyor

Avrupa Birliği’nin Apple’a verdiği 19 milyar dolar vergi cezası sonrası adeta etekleri tutuşan İrlanda, büyük şirketlerin ülkeden çıkmalarını önlemek için kararı temyize götürüyor.
İrlanda kendini kurtarmak için Apple'ın cezasını temyize götürüyor
 
İrlanda hükümetinin Apple’a vergi avantajı sağladığını ve bunun kanunlara aykırı olduğu düşünen Avrupa Birliği (AB), teknoloji devine geçmişe dönük faaliyetlerinden dolayı toplamda 19 milyar dolar gibi rekor vergi cezası kesti. Ekonomi dünyasında büyük ses getiren karar sonrası özellikle politikacılar arasındaki tartışmaların fitili de ateşlendi.

İrlanda büyük firmaların ülkeden gitmelerini önlemek için düğmeye bastı

Kurumsal vergi oranının yaklaşık yüzde 12,5 olduğu İrlanda’nın Apple’a yüzde 0.5 ila yüzde 1 arasında vergi politikası uygulamasıyla AB tarafından verilen ceza hükümet yetkililerini adeta ateşin içine sürükledi. Öyle ki diğer uluslararası şirketlerin ülkeden çıkmalarını istemeyen İrlanda, kararı temyize götürmeye hazırlandığını duyurdu. 
İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan yaptığı açıklamada ülkelerinin Apple için lehte vergi uygulaması yapmadığını ve vergi mükellefleri ile hiçbir zaman anlaşma yapılmadığını belirtti. Ayrıca geçmişte yapılanların meşru olduğunu savunan Noonan, Avrupa Birliği Komisyonu’nu bağımsız ülkelerin uygulamalarına karışmakla suçladı. İrlanda’nın son derece çekici ve uzun vadeli kapsamlı yatırımlar açısından istikrarlı bir yer olduğun altını çizen bakan, aslında duyulan endişenin sinyalini de vermiş oldu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten sonra İngiltere de Apple’ı çağırdı

Apple’a İrlanda’daki faaliyetlerinden dolayı ceza verilmesinin ardından teknoloji devini Türkiye’ye çağıran Şimşek,yayınladığı tweet ile "Size vergi kolaylıkları sağlamaktan mutluluk duyarız. Böylelikle Avrupa Birliği’nin bürokrasisi ile de uğraşmazsınız." mesajını vermişti. Benzer şekilde açıklama yapan İngiltere ise Apple’a "cazip vergi avantajları" sunmaya hazır olduklarını belirtti. 
Nobel ödüllü ekonomist Joseph E. Stiglitz kararın temyize götürülmemesi gerektiğini söyleyerek İrlanda’nın istihdamı diğer ülkelerin gelirlerinden çalarak sağladığını iddia etti. Konu hakkında yazılı açıklama yapan Apple CEO’su Tim Cook ise kararı "benzeri görülmemiş" olarak değerlendirdi. Bakalım Apple rekor vergi cezası sonrasında kendine nasıl bir yol haritası çizecek...
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6054 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
irlanda, vergi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim