Anlık Bildirim

İşte Juno'nun yakaladığı inanılmaz Jüpiter videosu

Dün sabah itibariyle Jüpiter'deki 20 aylık görev sürecine başlayan Juno'dan Jüpiter ve uydularını gösteren inanılmaz bir timelapse video yayımlandı. İşte dev gezegen ve Galilei uydularının hareketi:
5 Temmuz Salı günü sabah saatleri itibariyle Jüpiter'in yörüngesine yerleşen uzay aracı Juno 20 aylık tarihi görevine başladı. Bundan 5 yıl önce Atlas 551 roketiyle fırlatılan uzay aracının uzun yolculuğunun sonlarına doğru yakaladığı Jüpiter ve uydularına ait muhteşem bir timelapse video da YouTube üzerinden yayımlandı.

12 Ağustos tarihinde Juno Jüpiter'den yaklaşık 16 milyon kilometre uzaklıktayken başlayan video, Juno'nun Jüpiter'e 4.8 milyon kilometre uzaklıkta bulunduğu 29 Haziran'da sona eriyor. Jüpiter'le beraber dev gezegenin dört büyük uydusu(Galilei uyduları) Io, Europa, Ganymede ve Callisto'yu da görebildiğimiz bu muhteşem anlar, bir gezegen ve uydularını hareket halindeyken yakalayabildiğimiz tek video olarak da tarihe geçiyor.

Volkanik aktiviteleriyle bilinen Io videodaki Jüpiter'e en yakın konumda bulunan uydu. Io'nun hemen ardından gelen Galilei uydusuysa yaşanılabilirlik ihtimalleriyle gündemden düşmek bilmeyen Europa oluyor. Üçüncü sırada Güneş Sisteminin ve Jüpiter'in en büyük uydusu Ganymede yer alırken yine Güneş Sisteminin üzerinde en çok krater barındıran gök cismi Callisto da dördüncü sırada yer alıyor.


Galileo'dan 400 yıl sonra

NASA'nın epey epik bir şekilde sunduğu videoda Jüpiter'in yalnızca normal bir yıldız olmadığını farkeden ve daha sonrasında da Galilei uyduları olarak bildiğimiz Io, Europa, Ganymede ve Callisto'yu keşfeden ünlü astronom Galileo Galilei'ye göndermeler yapılıyor. Dün sabah düzenlenen basın toplantısında da belirtildiği gibi; teleskopla uzaya bakan ilk insan Galileo'dan bu yana 400 yıl geçti ve bizler artık yaklaşık 600 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Jüpiter ve uydularının bu şekilde inanılmaz videolarını yakalayabiliyoruz.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim