Anlık Bildirim

Kutuplardaki erime Dünya’nın yerkabuğunu da etkiliyor

Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre kutuplardaki buzullarda yaşanan erimeler yalnızca deniz seviyelerini yükseltmiyor, aynı zamanda gezegenin yerkabuğunu da olumsuz bir şekilde etkiliyor.

Geophysical Research Letters’da yayınlanan yeni bir araştırma, kutuplarda bulunan buzullardaki erimelerin sadece deniz seviyelerini yükseltmediğinin, aynı zamanda binlerce kilometre boyunca gözlemlenebilen yerkabuğu sorunlarına da yol açtığını ortaya çıkardı.

Kutuplar Tam Boyutta Gör

Uzmanlara göre Grönland, Antartika ve Arktik Adaları’ndaki buzulların erimesi sonucunda Dünya’nın kabuğu yükseliyor ve yayılıyor. Ancak bu hareket çok büyük değil, yılda bir milimetreden az olduğu belirtiliyor. Yine de araştırmacılar, bunun çok büyük bir alanı etkilediği konusunda uyarıda bulunuyor.

Daha önce birkaç çalışma yerkabuğunun buzul erimelerinden nasıl etkilendiğini incelemişti. Ancak Jeofizikçi Sophie Coulson ve meslektaşları yatay kaymalara ve daha geniş bir alana baktılar. Bunun sonucunda da oluşan deformasyonların yıldan yıla değişimini gözlemleme fırsatı buldular.

Araştırmacılar 2003 ve 2018 yılları arasını kapsayan uydu verilerinden ve saha ölçümlerinden yararlandılar. Bu incelemelerin sonucunda da kabukta oluşan hareketleri inceleyebildiler.

Dünya Tam Boyutta Gör

Uzmanlar bu olayı bir tahtanın suya doğru itilmesiyle karşılaştırdı: Tahta sudan kaldırıldığında ve ağırlık kaybolduğunda su genişleyerek mevcut alanı dolduruyor, aynı şey Dünya’nın yer kabuğunda da gerçekleşiyor.

Bu çalışma, giderek hızlanan buzul erimelerinin yerkabuğuna olan etkisi hakkında daha önce sahip olunmayan miktarda veri sağlıyor ve gelecek çalışmalar için önemli bulgular içeriyor. Coulson da bununla ilgili, “Kabuğun hareketine neden olan tüm faktörleri anlamak, yerkabuğunda oluşan problemleri anlamak için çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim