Anlık Bildirim

Lityum fiyatları ikiye katlandı, zamlar yolda

Lityum materyaline olan aşırı talep nedeniyle üretim yetersiz kalmaya başladı. Üreticiler daha yüksek fiyat etiketleri ile mevcut stokları elde etme yarışına girdi.

Lityum kıtlığı Tam Boyutta Gör

Özellikle batarya desteği ile çalışan elektronik cihazların olmazsa olmaz metaryali Lityum’dur. Bugün Lityum madeni belirli şirketler tarafından çıkarılıyor ancak artık talebe yetişememeye başladı. Kıtlık yolda. 

Lityum kıtlığı mı?

Şarj edilebilir bataryaların anahtar materyali Lityum’a olan talep adeta patlama yaptı. Özellikle pandemi döneminde batarya temelli cihazlara aşırı ilgi Lityum madencilerini de sıkıntıya soktu. 

En büyük pazarlardan olan Çin’de lityum karbonat materyalinin ton fiyatı yıl başından bu yana yüzde 276 artış göstererek 30 bin dolar civarına çıktı. Pilbara Minerals sert taşlardan çıkardığı lityum madenini tonu 2350$ olarak açık arttırma ile sattı ve yüzde 88 artış elde etti. Yine spodumen lityum maden kontratları 1 yılda 400$’dan 1500$’a çıktı. 

Yüksek fiyatlar nedeniyle uzun süreli kontratlarda artık sabit fiyat söz konusu değil. Elektrikli cihazlar için bataryaların yoğun olarak üretildiği Çin’de üreticiler tedariği garantilemek adına uzun süreli kontratlar yapıyor ve dinamik fiyat şartına razı oluyor. Tedarikçilerin aylık veya üç aylık fiyat değişimi istediği ifade ediliyor. Bu bakımdan üreticilerin yeniden satış fiyatı belirlemeye başladığı belirtiliyor. 

Lityum madenlerinin arttırılmasına yönelik yeni projeler olmadığı için arz sıkıntısı mevcut. Lityum madeni bataryaların yanında cam, seramik ve eczacılık materyallerin üretiminde de kullanılıyor. Oluşan sıkıntının yeni dönem projeksiyonlarında fiyat artışına yol açacağı tahmin ediliyor. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11520 kez okundu.
29 kişi, toplam 30 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
lityum, Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim